Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Ne zatvaraj oči – prekini tišinu. Zaustavi trgovinu ljudima!

Obilježavanje 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Crveni krst Crne Gore obilježava 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, pod sloganom „Ne zatvaraj oči – prekini tišinu. Zaustavi trgovinu ljudima”.

Trgovina ljudima predstavlja jedan od većih problema današnjice i, ujedno, jedan od velikih izazova za organizaciju Crvenog krsta. Zato je razgovor na ovu temu i predstavljanje mjera opreza dobar preventivni metod u borbi protiv trgovine ljudima. Pojava trgovine ljudima je nerijetka posljedica i problema migracije, pa su aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima posebno intenzivirane među migrantima, ali i ostalim ranjivim grupama koje mogu biti žrtve. 

AT poster-page

 „I pored činjenice da su ljudi koji se nalaze u lošijoj socijalnoj situaciji i koji su u potrazi za boljim životom u većem riziku od trgovine ljudima, ne smijemo zaboraviti da žrtva trgovine ljudima može biti svako. Zato su naše aktivnosti informisanja i edukovanja stanovništva usmjerene i na opštu populaciju, počevši do najmlađih u vrtićima, pa sve do pripadnika starije populacije“ – naveo je Veselin Pajović, koordinator programa Prevencija trgovine ljudima u Crvenom krstu Crne Gore.

Nosioci aktivnosti povodom Evropskog dana trgovine ljudima će biti opštinske organizacije Crvenog krsta i njihovi volonteri, koji će organizovati projekcije filmova na temu trgovine ljudima, predavanja u predškolskim i školskim ustanovama, radionice sa pripadnicima romske populacije, kao i dijeljenje edukativnog materijala građanima na prometnim mjestima.

U petak 18. oktobara, u periodu od 12 do 15 časova, grupa volontera Crvenog krsta Crne Gore će informisati građane o načinima prevencije trgovine ljudima i dijeliti promotivni materijal na Trgu Nezavisnosti. Takođe, volonteri će kroz kratak skeč prikazati odnos trgovca i žrtve, a nakon toga su planirane i radionice za sve prisutne.