Претрага
Close this search box.
Nastavnici u posjeti svojim učenicima u kampu konik I

Nastavnici Osnovne škole “ Marko Miljanov” iz Podgorice, posjetili su domove svojih učenika koji su nastanjeni u kampu Konik I, na Vrelima Ribničkim.

 

 

Nastavnici su posjetili četiri porodice romske populacije, čija djeca pohađaju nastavu trećeg razreda pomenute gradske škole. Cilj i svrha posjeta jeste bliže upoznavanje nastavnika i roditelja djece, ali i mogućnost prosvjetnih radnika da steknu uvid i obiđu ambijent u kojima njihovi učenici svakodnevno borave. S obzirom da  roditelji raseljene RAE populacije često nijesu u mogućnosti da obezbijede svojoj djeci elementarne uslove za pohađanje osnovne škole, prostor za učenje, udžbenike, školski pribor, odjeću, obuću i prevoz, djeca često izostaju sa nastave, ne postižu željene rezultate, što škodi njihovoj integraciji i socijalizaciji. Kako bi se prevazišli pomenuti problemi i posvetila pažnja učenicima koji imaju slične probleme, projektom “ Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku” su planirane učestalije posjete porodicama djece koja žive u kampovima, a pohađaju gradske škole.

photo22

Kroz projekat koji su podržali Evropska komisija i Danski Crveni krst, do kraja ove godine, planirane su kućne posjete nastavnika iz ostalih gradskih škola u koje su romska djeca upisana.