Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Nastavljaju se aktivnosti za različite starosne grupe romske populacije

Crveni krst Crne Gore je u protekloj sedmici, organizovao više aktivnosti za različite starosne grupe RE (Romi, Egipćani) populacije, iz Kampova na Koniku.


Izlet za polaznice Porodičnog centra
Žene RE populacije, koje su redovne posjetiteljke radionica Porodičnog centra, imale su priliku da, kroz izlete koji su organizovani, protekle sedmice posjete manatir Ostrog, što je bila njihova želja. Ukupno 20 starijih žena, zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta koji su zaduženi za redovno organizovanje pomenutih radionica, obišli su Gornji i Donji manastir, a pored prevoza, obezbijeđeni su im bili i lunch paketi. Imajući u vidu da su ove radionice veoma korisne kako za žene, tako i za cijelu romsku zajednicu, plan Crvenog krsta je da ih nastavi i u narednom periodu, kao i jednodnevne izlete van kampova Konik. Kroz projekat Evropske komisije „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik – II faza”, u narednoj godini, planirano je 8 ovakvih izleta, a do sada su radionice podržavali i Danski i Italijanski Crveni krst.

Djeca prisustvovala festivalu “Naša radost”
Na Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, za 15 djece predškolskog uzrasta, koji redovno pohađaju “otvorene dječije igraonice” Crvenog krsta, organizovana je posjeta dječijem festivalu “Naša radost”, koji je održan u KIC-u “Budo Tomović”. Dječiji savez Crne Gore je mališanima obezbijedio 10 besplatnih karata i tako im priredio jedan nezaboravan dan. Predškolci, kojima su redovno organizovane i muzičke radionice u kampovima, zaista su uživali u pjesmi i plesu svojih vršnjaka, a oduševljenje svakako nije izostalo, pa su zajedno sa svojim drugarima u publici igrali, pjevali i veselili se. Pomenuta djeca su bila u pratnji svojih vaspitača i RE asistenata, sa kojima se u kampovima na Koniku, pripremaju za polazak u školu.

Distribucija higijenskih paketa
U srijedu 3. decembra, planirana je distribucija higijenskih paketa, za oko 300 porodica RE populacije iz kampova Konik 1 i 2 i Njemačke zgrade. Pomoć, koju je donirala humanitarna organizacija LDS Charities, sadrži neophodne artikle koji su potrebni svakoj porodici (deterdžent za pranje rublja, šampon, set od 4 sapuna, veliku pastu za zube i 2 četkice, peškir, noktorez, češalj i četku za kosu, a za najmlađe voštane bojice i bojanku sa temom održavanje higijene). Distribucija je zakazana za 11 h, u Kampu Konik 1.

Polaznici Kluba mladih posjetiće studente Filozofskog fakulteta
Pored redovnih aktivnosti koje Crveni krst organizuje za mlade pripadnike RE populacije u Američkom uglu, u četvrtak je planirana i posjeta mladih Roma studentima Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Mladi će imati priliku i da posjete neke od kulturno-istorijskih znamenitosti ovog grada, kao što su Bedem, brdo Trebjesa, Pivaru, Željezaru itd.

Obuke za pomoćna zanimanja
Crveni krst na zaboravlja ni starije pripadnike RE populacije, koji imaju želju da usavrše svoja umijeća i nauče osnove zanata. Tim povodom, krajem ove sedmice, počinju pripreme za zanatske djelatnosti za Rome iznad 17 godina, u okviru kojih će se njih 10 obučiti za sljedeća pomoćna zanimanja: moler, keramičar, monter suve gradnje i sobarica. Ovu aktivnost finansijski podržava Danski Crveni krst, a Romima koji su aplicirali za obuku, biće obezbijeđen prevoz, teorijski i praktični dio nastave, asistent koji će voditi računa o redovnosti pohađanja nastave i završni ispiti, nakon čega će oni koji prođu obuku, moći da apliciraju za posao. Plan je da se nakon obuke, ova grupa podrži i kroz obezbjeđivanje alata, koje će obezbijediti NVO „Help“.