Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Nastavlja se program Brige o starima

Crveni krst Crne Gore na planu socijalne zaštite starih lica prepoznaje svoju ulogu i jedan je od najaktivnijih subjekata u ovoj oblasti i to, prije svega, zbog mandata, razvijenosti mreže, kao i svog iskustva na polju edukacije volontera i dosadašnjeg rada na realizaciji programa Brige o starima. Ovaj program funkcioniše od 2002. godine, kao odgovor na potrebe starih, bolesnih i samohranih lica.

Jednogodišnju podršku Crvenom krstu Crne Gore u sprovođenju Brige o starima od septembra 2009. godine pruža Italijanski Crveni krst, sa kojim je prisutna tradicionalna saradnja u više oblasti. Cilj projekta je pomoć najugroženijim starijim i usamljenim osobama, kroz usluge brige o starima. Volonteri programa će pružati korisnicima usluge posjete, razgovore, nabavke namirnica, posjete ljekaru, manje pomoći u kući i u održavanju lične higijene i slično. Podrškom Italijanskog Crvenog krsta je obuhvaćeno 12 opštinskih organizacija Crvenog krsta (Bar, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Tivat), a program se sprovodi i u Crvenom krstu Glavnog grada Podgorice, kao i u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Berane.

Realizacijom programa će se raditi i na stvaranju uslova za njegovu održivost; jačanju partnerstava sa ostalim subjektima koji djeluju u ovoj oblasti, posebno na lokalnom nivou; promociji humanih vrijednosti; motivaciji volontera za program Brige o starima itd.

Kroz saradnju sa Italijanskim Crvenim krstom će se razvijati bilateralna saradnja, a projekat sadrži i multilateralnu komponentu, koja podrazumijeva razmjenu iskustava i zajedničke aktivnosti sa nacionalnim društvima Crvenog krsta u regionu, koji sprovode slične aktivnosti.

Crveni krst Crne Gore se trudi da obezbijedi kontinuitet i razvoj programa Brige o starima, pa je tako na ovom polju započeta i saradnja sa Austrijskim Crvenim krstom, koji je zainteresovan za pružanje podrške Crvenom krstu Crne Gore u razvoju volonterizma za starije osobe.

Kako se 1. oktobar obilježava kao Dan starih osoba, tako će volonteri Crveni krsta tim povodom kroz svoje aktivnosti posvetiti više pažnje korisnicima programa Brige o starima. Crveni krst Crne Gore je ovih dana uputio značajne količine humanitarne pomoći opštinskim organizacijama Crvenog krsta, pa će dio nje biti podijeljen i ugroženim starim osobama.