Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

„Naš svijet. Ti si na potezu.“

Organizacija Crvenog krsta ovih dana obilježava svoje značajne datume:
Svjetski dan Crvenog krsta – 8. maj, koji se slavi u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kada počinje i Nedelja Crvenog krsta, koja traje od 8 – 15. maja.

 

Moto ovogodišnje manifestacije je „Naš svijet. Ti si na potezu“, sto će ujedno biti i slogan Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca u naredne tri godine. Humanost i njena moć da učini promjene je glavna tema ovog poziva na akciju. Od posebnog značaja su aktivnosti koje će biti preduzete u 2009. godini, koja se slavi i kao godina Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, jer se u njoj obilježava 150 godina od bitke kod Solferina, 90 godina od osnivanja Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i 60. godišnjica ratifikacije četiri Ženevske konvencije.

Kampanja „Nas svijet. Ti si na potezu“ je zasnovana na pretpostavci da i u najtežim situacijama patnje i ugroženosti humanisti, humani gestovi i akcije mogu i moraju biti njegovani kako bi svijet postao bolje mjesto za život.

Međunarodni pokret Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se suočava sa brojnim humanitarnim izazovima, koji ostvaruju poseban uticaj na najugroženije. Upućujemo apel svima da daju svoj doprinos u odgovoru na izazove koje oni prepoznaju kao najznačajnije. Sa tim u vezi će u toku Nedelje Crvenog krsta opštinske organizacije prikazati programske djelatnosti koje sprovode, sto će pomoći svim pojedincima da pronađu polje svog interesovanja i djelovanja. Biće organizovane sljedeće aktivnosti:
• Predavanja, tribine, radionice na temu difuzije i međunarodnog humanitarnog prava, tokom kojih će biti prikazani principi i programi koje sprovodi organizacija Crvenog krsta,
• Pokazne vježbe u prvoj pomoći,
• Simulacije vezane za program djelovanje u nesrećama,
• Promocija dobrovoljnog davanja krvi i konkretne akcije davanja,
• Posjete starim licima i ostalim ugroženim kategorijama stanovništva,
• Radionice i tribine na temu promocije HIV/AIDS-a, bolesti zavisnosti,…,
• Akcije sakupljanja humanitarne pomoći,
• Aktivnosti zabavno-rekreativnog karaktera, koje na kreativan način doprinose promociji humanih vrijednosti i podsticanju solidarnosti.