Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Nagrađeni najbolji u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.


Tim povodom, Ministarstvo zdravlja i ove godine je, šesnaestu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi (DDK), priznanja su dodijeljena na prijedlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, i to:

1. Najzaslužnijem dobrovoljnom davaocu krvi:

• Aleksandru Peroviću, za 110 davanja, iz Podgorice,

• Draganu Nikoliću, za 100 davanja, iz Nikšića,

• Vojinu Radoviću, za 87 davanja, iz Andrijevice,

• Anđić Vučeti, za 84 davanja, iz Berana i

• Hadrović Izetu, za 83 davanja, iz Berana.

2. Najaktivnijem Klubu dobrovoljnih davalaca krvi:

• Društvu DDK „Budva“, iz Budve.

3. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije; na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore:

• Spec. transfuziologu dr Snežani Filipović, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore-Kotor,

• Med. tehn. Branki Radunović, transfuzeru, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore-Berane.

4. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada:

• Med. tehn. Milenku Gojkoviću, iz Berana,

• Rajku Mićkoviću, iz Podgorice i

• Dženani Kalač, iz Rožaja.

Prisutnima se na početku svečanosti obratio potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore, dr Besim Kadić, koji je »na Dan humanizma« najhumanijim ljudima iskazao zahvalnost za nesebičnost i požrtvovanost. On je podsjetio da se Crveni krst Crne Gore, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, Fondom za zdravstvo i Zavodom za transfuziju zalaže za krvotok solidarnosti, kako bi sva područja u Crnoj Gori imala dovoljne količine krvi, kao i da se u svim regijama ravnomjerno razvija svijest ljudi da daruju krv.

U ime Ministarstva zdravlja svim akterima humanog čina, koji u njemu nesebično i aktivno učestvuju, se obratila gospođa Senka Klikovac. Ona je prenijela poruku Ministarstva, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, svima onima koji proslavljaju ovaj dan, da motivišu redovno davaoce krvi, da nastave da daju krv i stimulišu dobrovoljne davaoce. »Da zdravlji ljudi, a posebno mladi koji do sada nijesu dali krv prihvate ovu humanu akciju i obezbijede da pacijenta čeka krv, a ne da pacijenti čekaju krv«, istakla je gospođa Klikovac.

Dobrovoljnim davaocima krvi je njihov dan čestitala i dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi, koja je podsjetila na značajne rezultate koji su postignuti na polju dobrovoljnog davalaštva krvi u prošloj godini, prvenstveno u okviru IPA projekta koji je sproveden. Ona je posebno naglasila značaj činjenice da je došlo do promjene u strukturi davalaca i da je broj dobrovoljnih nenamjenskih davalaca u 2014. godini povećan na 36 %.