Претрага
Close this search box.
Muzička radionica za djecu iz Kampova Konik

Crveni krst Crne Gore, kroz projekat “Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik”, faza II, organizuje muzičke radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta RE (Romi, Egipćani) populacije iz Kampova Konik, na Vrelima Ribničkim. 

Djeca koja redovno pohađaju “otvorene dječije igraonice” Crvenog krsta u oba Kampa, kroz program pripreme djece predškolskog uzrasta za polazak u redovni obrazovni sistem, dva puta sedmično pohađaju i muzičke radionice u okviru kojih imaju priliku da savladaju notni sistem, nauče čitanje nota, upoznaju se sa raznim muzičkim instrumentima, ali i da nauče da sviraju i pjevaju. Kako su se muzičke radionice za ovu grupu djece sprovodile i ranije, tako su se djeca i navikla na iste i najviše uživaju u ovoj vrsti obrazovnih aktivnosti.

Kroz ovaj projekat, po prvi put su se uključila i djeca iz Kampova koja pohađaju gradske škole, a zbog lakšeg pristupa djeci i individualnijem radu, učenici su podijeljeni u dvije grupe – mlađi i stariji školarci. Za njih se nastava organizuje po dva puta sedmično za obje grupe. Ovih dana, djeca koja umiju da čitaju note, vježbaju i sviranje na sintisajzeru, bubnjićima, ksilofonu, metalofonu, činelama, blok flauti, kao i dairama.

Grupa će u narednom periodu imati priliku da obiđe i neke muzičke događaje, van Kampova, a povodom Svjetskog dana Roma, predstaviće svoja umijeća široj publici.