Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Molba građanima

Poštovani građani, 

Razumijemo da ova situacija kod svih stvara razne vrste zabrinutosti, pa i onu da li ćete imati dovoljno namirnica. Svakodnevno, samo u call centru, dobijemo preko 300 poziva za humanitarnom pomoći, a veliki broj je i onih koji se direktno obraćaju na brojeve telefona organizacija Crvenog krsta u svojim opštinama.

Mi imamo naše ranije spiskove korisnika, a sarađujemo i sa drugim socijalnim službama. Znamo da je sada i veliki broj onih koji ne rade i nemaju prihoda, pa su spiskovi prijavljenih za pomoć veoma dugi. Zbog ukupne situacije i mjera zaštite, kao i zbog potrebe da što brže djelujemo, nismo u mogućnosti da vršimo detaljne analize socijalne situacije lica koja su u stanju potrebe, kao što to činimo u redovnim okolnostima. Ovo je vrijeme kada se moramo jednim dijelom oslanjati na informacije koje nam dajete i naše iskustvo u razgovorima sa korisnicima, kako bismo napravili listu prioriteta.

 Molimo vas da budete solidarni i da razumijete da ima puno stvarno ugroženih građana koji su nama prioritet. Nekad nas drugi pozivi i netačne informacije ometaju u tome da pomognemo prvo najugroženijima. Zato vas molimo da nam dozvolite da u ovim prvim trenucima budemo usmjereni na one koji zavise od naše pomoći. Mi ćemo se potruditi da pomognemo što većem broju korisnika, ali prvo moramo to učiniti onima koji su inače socijalno ugroženi i nemaju prihoda, višečlanim porodicama sa djecom, bolesnima, starijima, samohranim roditeljima bez primanja…

Sve molimo za razumijevanje. Zahtjeve koje dobijemo svakodnevno analiziramo i pravimo plan podjele humanitarne pomoći, u skladu sa prioritetima – stepenom ugroženosti. Pomoć će stići do svih onih koji su stvarno ugroženi.

Želimo da napomenemo da mi dijelimo pomoć koja nam je donirana od strane donatora i da paketi sadrže one artikle koje smo mi prethodno dobili. Trudimo se da obezbijedimo  svakog dana dodatne donacije, tako da će se distribucija pomoći odvijati kontinuirano sve dok postoje potrebe ugroženih, i spremnosti donatora da nas u toj namjeri podrže.

Ne zaboravimo da samo zajedno možemo prebroditi sve probleme, pa i ovaj.

Crveni krst Crne Gore