Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Mladi kao pokretači promjena

Crveni krst Crne Gore organizuje kamp za mlade

Crveni krst Crne Gore, u periodu od 21. do 25. septembra, u Domu solidarnosti, u Sutomoru, organizuje kamp za mlade u okviru projekta „Mladi kao pokretači promjena“.

 Projekat je sa implementacijom počeo u julu mjesecu, a realizuje se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Foto 1 kamp Mladi

Partner na projektu je i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, a ukupne aktivnosti imaju za cilj doprinos izgradnji kulture nenasilja i mira u ukupno šest opština, 3 u Crnoj Gori (Budva, Nikšić i Podgorica) i 3 u Bosni i Hercegovini (Zenica, Tuzla i Prijedor). 

Kamp za mlade je prvi u nizu planiranih događaja, a okupiće 15 dječaka i djevojčica iz Budve, Nikšića i Podgorice koji će učiti više o: (ne)diskriminaciji, rodnoj ravnopravnosti, nasilju, dijalogu mira, socijalnoj inkluziji, principima Pokreta Crvenog krsta, kao i o međunarodnom humanitarnom pravu, empatiji, aktivnom slušanju, nenasilnoj komunikaciji i rješavanju konflikata, pregovaranju, otpornosti na stres i socijalni pritisak, kritičkom mišljenju bez osuđivanja i generalizovanja. Početak kampa simbolično je zakazan za 21. septembar, čime Crveni krst obilježava i Međunarodni dan mira.

Foto 2 kamp Mladi

Mladi koji budu pohađali kamp će u narednom periodu imati zadatak da prenesu stečeno znanje na grupu od ukupno 90 mladih ljudi, pri čemu će u svakoj od opština, set od 8 radionica, pohađati grupa od 30 učesnika. Organizovanjem radionica teži se promociji humanih vrijednosti koje su preduslov izgradnje kulture nenasilja i mira.

Iste aktivnosti se realizuju i u Bosni i Hercegovini, a projekat će omogućiti i razmjenu iskustava i upoznavanje svih učesnika kampa i radionica iz obje zemlje putem online platformi sa ciljem promocije kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja. Projekat se realizuje do januara 2021. godine.

 

Više informacija o aktivnostima i ciljevima Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost“ možete pronaći na web stranici: https://bit.ly/35BXIR6