Претрага
Close this search box.
Mladi iz kampova na Koniku učili o prevenciji nasilja na Internetu

Crveni krst Crne Gore je danas za mlade Rome i Egipćane i izbjeglice iz Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine, koji redovno pohađaju računarske radionice u kampu Konik, organizovao predavanje na temu „Nasilje na Internetu“.

 Ove aktivnosti sprovode se u okviru projekta „Edukacijom do inkluzije mladih sa područja Konika“, koji je podržan od strane Telenor fondacije kroz konkurs „Uključi se digitalno“.

Programski saradnik u Crvenom krstu, psiholog Miloš Bulatović, trudio se da djecu informiše šta je elektronsko nasilje i ukaže  na moguće opasnosti prilikom korišćenja Interneta i istovremeno da ih posavjetuje kako da te opasnosti prepoznaju i izbjegnu.

U toku radionice, mladi su imali priliku da podijele svoje iskustvo korišćenja Interneta, jer većina njih koristi razne društvene mreže, kako bi imali i održavali kontakte sa rođacima iz zemlje porijekla. Oni su naveli da nerijetko dobijaju neprimjerene poruke i komentare od strane njihovih vršnjaka, što im korišćenje Interneta čini neprijatnim. Tako su tokom višesatnog trajanja radionice na pojedinačnim primjerima objašnjena pravila ponašanja na Internetu.

IMG 2686

„Veoma je važno da se djeci ukaže na oblike nasilja koji se dešavaju na Internetu, jer nekad nisu svjesni da određena iskustva koja su im se dešavala jesu bila neki vidovi nasilja. Tako smo se trudili da ih naučimo kako da se zaštite od ovih pojava i kako da reaguju, ukoliko do njih dođe. Djeca dosta vremena provode na Internetu, pa je važno da znaju koji sadržaju su primjereni njihovom uzrastu i kako bezbjedno da ih koriste“, saopštio je Bulatović.

Radionici je prisustvovalo 35 mladih osoba od 13 do 21 godine starosti, koji dva puta nedeljno pohađaju obuku za rad na računaru, gdje stiču osnovna znanja i vještine iz ove oblasti, koja je značajna za njihovo obrazovanje, a kasnije i zaposlenje. Cilj projekta je poboljšanje socijalizacije mladih Roma, Egipćana i izbjeglica iz Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine.