Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Memorandumom do bolje saradnje

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Vojislav Mijušković potpisali su danas (13. februara 2014. godine) Memorandum o saradnji, u cilju ostvarivanja partnerstva u svim oblastima socijalno – humanitarnog djelovanja.

Pružanjem primarne  zaštite osobama i porodicama u stanju socijalne potrebe, vodeći brigu o starim i samohranim osobama, djeci sa posebnim potrebama i djeci bez roditeljskog staranja, izbjeglicama, azilantima, migrantima, žrtvama porodičnog nasilja, beskućnicima i drugim vulnerabilnim grupama, Ministarstvo rada i socijlnog staranja (MRSS) i Crveni krst nastaviće da i u narednom periodu zajedničkim aktivnostima unaprjeđuju usluge socijalne zaštite.

„Nakon potpisivanja Memoranduma, Crveni krst će još više biti uključen  u kreiranje, ali i realizaciju aktivnosti iz oblasti sicijalno – humanitarnog djelovanja i pružanja pomoći ugroženim pojedincima i porodicama. Značaj njegovog postojanja i djelovanja u Crnoj Gori je prepoznat i u strateškim dokumentima koji imaju za cilj brigu o ljudima u stanju socijalne ugroženosti“, istakao je ministar Bošković, dodajući da je Crveni krst i do sada bio partner MRSS u oblasti socijalne i dječije zaštite. 

„U Strategiji razvoja, programu i tekućoj aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore, socijalna politika najviši je prioritet. Dvije trećine ukupne djelatnosti Crvenog krsta na toj su strani. Zato smo, sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja „najbliži rod“ u socijalnoj politici crnogorskog društva. Baš kao što su nerazdvojni humanost i socijala.

I do sada smo imali dobru saradnju sa Ministarstvom. Ministar Bošković pošao je korak dalje. Memorandum o saradnji ništa  ne mijenja u našim ulogama u sistemu, ali, podiže na viši nivo  naše partnerstvo, informisanost, komunikaciju, koordinaciju, javni interes, odgovornost. Snažno afirmiše ulogu, misiju i principe Crvenog krsta, uz veoma korektan partnerski stav države, u licu Ministartsva rada i socijalnog staranja, prema Crvenom krstu. Sve u interesu korisnika, kao našeg  zajedničkog krajnjeg cilja.

Izražavamo zadovoljstvo ovim povodom i učinićemo svoj dio da Memorandum funkcioniše“, kazao je predsjednik Crvenog krsta, Vojislav Mijušković.

Memorandum je potpisan u cilju ostvarivanja partnerstva u svim oblastima socijalno- humanitarnog djelovanja, gdje za to postoji interes građana, odnosno društvene zajednice, uz poštovanje transparentnosti prema korisnicima i široj javnosti.