Претрага
Close this search box.
Međunarodni dan volontera

Volonteri, HVALA!

Crveni krst Crne Gore obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera, kao jedan od najznačajnijih datuma za organizaciju, ali i društvo u cjelini. Ove godine želimo da istaknemo značaj volontera širom Crne Gore, njihov doprinos zajednicama u kojima žive, njihovu posvećenost i humanost.

Na nivou Crne Gore, Crveni krst broji oko 2 000 aktivnih volontera, većinom mladih ljudi. Oni su vrijedni, odgovorni, svjesni problema sa kojima se oni, ali i njihovi sugrađani suočavaju, željni da pomognu, posvete svoje vrijeme, znanje i vještine kako bi napravili promjenu.

15202595 1798186613726311 6943561215305749959 n

 Volonteri Crvenog krsta svakodnevno uče prvu pomoć kako bi pomogli sebi, ali i drugima u slučaju nezgode ili veće nesreće. Oni nesebično prenose stečeno znanje djeci i mladima, pripremaju ih za životne situacije, za takmičenja… Govore o značaju prve pomoći na radnom mjestu i brinu o vama dok se zabavljate na festivalima ili sportskim manifestacijama. Vjerovatno ste ih čuli kako govore o tome da je dobrovoljno davanje krvi veliki čin plemenitih ljudi. Međutim, oni ne vole samo da pričaju, već da svojim djelima daju primjer. Zato ćete ih vidjeti kako i sami dobrovoljno daju krv i podržavaju brojne akcije.

Oni vješto prepoznaju od koga mogu najviše da nauče i kome dugujemo zahvalnost kao društvo. Upravo zbog toga, oni svakodnevno posjećuju starije ljude koji su usamljeni, siromašni, bolesni… Oni im uljepšavaju dane, igraju društvene igre, pričaju im o temama koje nauče u Crvenom krstu i pomažu im u kućnim poslovima. Možda ne govore svaki jezik, ali jezik humanosti uvijek dobro razumiju oni koji su prošli velike patnje, poput tražilaca azila, kojima volonteri pružaju utjehu, podršku i mogućnost da skrenu misli sa svakodnevnih problema. Oni se trude da edukuju, motivišu i ohrabre pripadnike romske populacije da budu ravnopravni članovi društva.

DSC 0648

Volonteri Crvenog krsta često govore o temama koje drugi izbjegavaju i pred kojima zatvaraju oči. Oni znaju kako je pomagati nekome ko je u jednom danu izgubio sve. Oni poznaju patnju onih koji su preživjeli velike poplave, sniježne padavine, požare… Oni se u kontinuitetu pripremaju da reaguju u slučaju veće nesreće kako bi svi oni koji su ugroženi imali gdje da spavaju i kako da se prehrane. Sa druge strane, oni poznaju i one kojima okolnosti nisu bile naklonjene pa je siromaštvo postalo njihova najveća prepreka na putu ka ostvarivanju životnih ciljeva. Volonteri Crvenog krsta znaju da je vaše malo nekome puno i svake godine sa jednakim optimizmom realizuju velike sabirne akcije prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene.

Baš oni tokom cijele godine obilaze vrtiće, škole i pričaju o misiji Crvenog krsta, o tome zašto je važno biti volonter, zašto treba pomagati drugima i ko su ti „drugi“, kakvi su njihovi problemi… Oni mlade naraštaje uče šta je humanost, dobrovoljnost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, jedinstvo i univerzalnost. Sve to oni rade svjesni da su ovom društvu potrebni njihovi nasljednici i da je to jedini pravi put – put solidarnosti i jednakosti.

IMG 4363

Za sve što rade oni ne traže ništa. Oni su zadovoljni time što stiču znanje, iskustvo, što mogu da pomognu, što vide nečiji osmjeh i čuju nečije hvala. Ne samo danas, već svakodnevno, zbog svega što čine, naše društvo je dužno ovim ljudima veliko HVALA.

Crveni krst Crne Gore, u ime svih zaposlenih, svim volonterima čestita njihov dan sa željom da nižu jednake i veće uspjehe i uz nas pišu istoriju humanosti. Dragi volonteri, HVALA.