Претрага
Close this search box.
Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih se obilježava 12. avgusta, a za cilj ima skretanje pažnje javnosti na značajnu ulogu mladih u drušvu, njihov aktivizam, položaj, ali i probleme sa kojima se suočavaju.

Ovogodišnja tema Dana mladih „Angažovanje mladih za globalno djelovanje“ ukazuje na načine na koje angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese, kao i izvlači pouke o tome kako se njihova zastupljenost i angažman u formalnoj institucionalnoj politici može značajno poboljšati.

RC volunteer passing bridge

Crveni krst Crne Gore, povodom ovog datuma, ističe značajnu ulogu koju su mladi imali i još uvijek imaju u suočavanju i odgovoru na kriznu situaciju izazvanu pojavom virusa COVID19. Na globalnom nivou, pa tako i u Crnoj Gori, upravo su mladi ponijeli najveći teret djelovanja i realizacije svih aktivnosti Crvenog krsta koje su za cilj imale pomoć ugroženom stanovništvu. Tokom trajanja epidemije Crveni krst Crne Gore angažovao je 450 volontera, većinom mladih ljudi. Posao koji su obavljali odnosio se na: pružanje psiho-socijalne podrške, sortiranje, pakovanje i distribuciju humanitarne pomoći, saradnju sa nadležnim institucijama i organizacijama, vršenje nabavke osnovnih namirnica, ali i obavljanje administrativnih poslova za one kojima je preporučen boravak kod kuće ili su u izolaciji. Njihov izlazak na teren bio je praćen strahom od virusa, ali uvijek više željom da dođu do najugroženijih i učine sve što je u njihovoj moći da pomognu. 

Distribution of aid in villages 2

Mladi su pokazali spremnost da posvećeno učestvuju u rješavanju i drugih izazova zajednice pa su se tako u protekloj godini najviše interesovali za: pružanje prve pomoći, brigu o starijima, pružanje psiho-socijalne podrške raznim ranjivim grupama, akcije dobrovoljnog davanja krvi i motivisanja drugih da učine isto, rad sa tražiocima azila, prikupljanje pomoći za socijalno ugrožene itd.    

CKCG Logistic center 010

Pored toga, Crveni krst Crne Gore, skreće pažnju javnosti i na ranjive kategorije mladih među kojima su: članovi socijalno ugroženih porodica, pripadnici manjina, migranti, tražioci azila, mladi žrtve različitih oblika nasilja, osobe sa invaliditetom itd. Bez obzira na otežavajuće okolnosti, mladi pokazuju da su generacije spremne da glasno govore o problemima, ali i da učestvuju u rješavanju istih kroz brojne inicijative i djelovanje. 

CKCG Call center 014

Kao organizacija koju pokreće snaga omladine, Crveni krst Crne Gore će tokom ove i naredne godine realizovati dva projekta posvećena mladima koji za cilj imaju izgradnju njihovih kapaciteta, usvajanje vještina i znanja kako bi među svojim vršnjacima, ali i u cijeloj zajednici bili prepoznati kao lideri, promoteri humanih vrijednosti i primjeri pokretača promjena u društvu.

Crveni krst Crne Gore svim svojim omladincima, kako volonterima, tako i zaposlenim, čestita Dan mladih uz zahvalnost što su svojim djelovanjem još jednom dokazali da je ulaganje u njih, ulaganje ne samo u budućnost već i sadašnjost. Sve mlade koji još uvijek nisu odlučili kako da iskoriste svoje slobodno vrijeme pozivamo da se informišu o volonterizmu u Crvenom krstu i zajedno sa nama pišu istoriju humanosti.