Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Međunarodni dan migranata

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranta, Crveni krst Crne Gore poziva na poštovanje ljudskih prava i ljudskih života, bez obzira na pravni status migranata.


Migracije nisu kriza modernog doba, to je globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva. Danas je pitanje migracija dodatno usložnjeno ratovima u zemljama na Bliskom Istoku, Africi, surovim kršenjem ljudskih prava, radnom eksploatacijom, trgovinom ljudima i sl. i zahtijeva djelovanje cjelokupne zajednice, kako bi se migrantima pružila potrebna pomoć.

Ono što ne smijemo zaboraviti jeste da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status. Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da im obezbijede vodu, hranu, medicinsku njegu i zaštitu.

Po podacima Direkcije za azil i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, u Crnoj Gori je od početka godine do decembra mjeseca evidentirano oko 700 lica, tražilaca azila u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa partnerima – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori. Naša organizacija pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama u cilju ostvarivanja prava zagarantovanih kako domaćim tako i međunarodnim zakonima i konvencijama, organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza.