Претрага
Close this search box.
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Crveni krst Crne Gore 17. oktobra obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Iako se organizacija Crvenog krsta u kontinuitetu bavi pružanjem pomoći socijalno najugroženijim porodicama i pojedincima u Crnoj Gori, u povodu ovog važnog datuma želimo da podsjetimo javnost da postoji veliki broj onih kojima je potrebna pomoć i da bi odgovor na siromaštvo bio kvalitetniji ukoliko bi se svi uključili, u skladu sa mogućnostima i ulogom koju imaju.

Crveni krst Crne Gore je od početka 2017. godine distribuirao blizu 120 tona pomoći u hrani i higijenskim artiklima, kao i značajne količine ćabadi, paketa za bebe, školskog pribora, namještaja…, što je posredstvom opštinskih organizacija Crvenog krsta podijeljeno za preko 3000 socijalno ugroženih porodica širom Crne Gore. Do kraja godine je planirano održavanje velike sabirne akcije, u kojoj će biti prikupljene i distribuirane dodatne količine pomoći.

Pored navedenog, podijeljeno je 173 invalidskih kolica, a organizovana su i ljetovanja i ostali vidovi podrške za socijalno najugroženiju djecu i porodice. Podjela polovne obuće i odjeće se kontinuirano vrši u opštinskim organizacijama Crvenog krsta. Sredstva za pomenute distribucije je obezbijedio Crveni krst Crne Gore, iz sopstvenih rezervi, kroz donacije građana u akcijama prikupljanja pomoći i uz pomoć donatora. Naša organizacija obezbjeđuje humanitarnu pomoć i korisnicima kojima je ovaj vid podrške potreban, i kroz redovne programske aktivnosti u okviru brige o starijima, romskoj populaciji, azilantima, beskućnicima i drugim ugroženim grupama.

Kompanija Montenomaks C&L se i ove godine priključila globalnoj kampanji kompanije FedEx, čiji su ovlašćeni predstavnici za Crnu Goru, i povodom Dana siromaštva je donirala pomoć u vidu hrane i osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene porodice. Sva donirana pomoć na ove načine će, posredstvom Crvenog krsta, biti proslijeđene onima kojima je najpotrebnija.

Crveni krst Crne Gore će i u narednom periodu raditi na pružanju pomoći ugroženim kategorijama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i kroz različite aktivnosti animirati članove zajednice da daju svoj doprinos kako bi kvalitet života ove populacije bio unaprijeđen.