Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma obilježava se povodom prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na ovom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva „Rom“, što znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. april proglasi za Međunarodni dan Roma.

Crveni krst Crne Gore ovaj datum koristi da ukaže na težak položaj Roma i da je, iako je u prethodnom periodu realizovan veliki broj aktivnosti u cilju njihove integracije i socijalizacije, i dalje potrebno kontinuirano raditi na osnaživanju romske zajednice.

Crveni krst je tokom dugog niza godina, više od dvije decenije, uz podršku različitih partnera, podržao i u velikoj mjeri unaprijedio kvalitet života romske i egipćanske zajednice. Tokom godina realizovane su aktivnosti hitnog zbrinjavanja i smještaja, kao i aktivnosti usmjerene na unaprijeđenje stambenih uslova, podrška prilikom rješavanja pravnog statusa, podrška u pristupu zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim pravima, distribucija humanitarne pomoći, te pružanje logističke podrške svim institucijama, organizacijama i partnerima u cilju brže integracije.

U prethodnom periodu, uz podršku Italijanskog Crvenog krsta, Crveni krst Crne Gore je aktivnije radio na podršci pri zapošljavanju jer je stepen nezaposlenosti i dalje najveći kod RE populacije. Za naredni period planirano je organizovanje info sesija za zajednicu uz uključivanje relevantnih poslodavaca, u saradnji sa NVO Građanska alijansa, u okviru zajedničkog programa EU i Savjeta Evrope ROMACTED.

Ovaj datum obilježili smo organizovanjem radionice u klubu mladih, uz podršku Blue Coach agencije, jer su mladi pokretači promjena u svakoj zajednici.

Koristimo priliku da svim pripadnicima romske zajednice u Crnoj Gori čestitamo praznik.