Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Međunarodni dan nestalih

Međunarodni dan nestalih – prvobitno nazvan Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka – ustanovljen je 1983. godine. Danas ima širi opseg, uključujući sve one koji se smatraju nestalima u kontekstu oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i migracija.

Ova i prethodna godina, usljed pandemije i čestih zatvaranja, ali i samoizolacija pojedinaca, pokazala nam je koliki je značaj kontakta sa bliskim ljudima i koliko odvojenost od članova porodice može uticati na naše mentalno zdravlje.

U 2021. godini gotovo 3.300 migranata nestalo je na putu za Evropu, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ali ova statistika predstavlja samo registrovane slučajeve: u stvari, pravi broj je mnogo veći: skrivena humanitarna tragedija.

Za ovogodišnji Međunarodni dan nestalih, 30. avgusta 2022. kampanja #NoTraceOfYou ​​ima za cilj da skrene pažnju javnosti na ovu tragediju. Svake godine hiljade migranata nestanu, a iza svakog od njih stoji porodica u bolu, u potrazi za vijestima. Uloga Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je da pomogne ovim porodicama da traže svoje nestale članove porodice putem Službe traženja Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.

Nestali migranti i porodice

Patnja porodica prevazilazi njihov bol i neizvjesnost da ne znaju sudbinu i gdje se nalaze njihovi najmiliji. Takođe se bore sa višestrukim društvenim i ekonomskim posljedicama koje nestanci imaju na njihove živote.

Porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo njihovoj voljenoj osobi, a prvenstveno je odgovornost država da im da odgovore. Osim toga, prema preminulim migrantima se mora postupati dostojanstveno i uložiti sve moguće napore da se oni identifikuju kako bi se obavijestile njihove porodice. Prečesto, preminuli migranti ostaju neidentifikovani na neodređeno vrijeme. To je nedostojanstveno za preminule, a traumatično za njihove porodice.

Mogu se preduzeti preventivne mjere kako bi se spriječilo razdvajanje porodica i nestanak ljudi. Sve dok ljudi idu opasnim putevima i donose očajničke izbore, biće humanitarni danak. Siguran prolaz za migracije i efikasne politike azila pomažu u sprečavanju nestanka ljudi. Kao i bolje informisanje migranata o tome kako da ostanu bezbjedni, uključujući važnost da ostanu u kontaktu sa svojim porodicama i da ostanu ujedinjeni kada putuju zajedno.

Aktivnosti Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca

Za porodice nestalih, vrijeme ne liječi, već odgovori. Aktivna potraga za nestalim najmilijima može se nastaviti decenijama. Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca radi zajedno sa porodicama u potrazi za njihovim nestalim rođacima, a takođe ih podržava, uključujući i psihosocijalnu podršku. Ova pomoć porodicama da im se pomogne da lociraju nestale članove porodice je u srži našeg programa Uspostavljanje porodičnih veza. U središtu ovog rada je potreba porodica da imaju odgovore.

Nacionalna društva u Evropi i Međunarodni komitet Crvenog krsta takođe mogu pomoći migrantima da održe kontakt sa svojim najmilijima, na primjer nudeći im besplatne pozive. Neki takođe šalju poruke prevencije migrantima, kako bi se izbjeglo razdvajanje porodice i kako bi se olakšala potraga u slučaju da osoba nestane.

Kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Crveni krst Crne Gore sprovodi aktivnosti Službe traženja i uspostavljanja porodičnih veza, od svog nastanka pa do danas. Dalje u saradnji sa Vladinom Komisijom za nestala lica, pruža podršku u rješavanju slučajeva nestalih lica na teritoriji bivše Jugoslavije, tokom ratnih dešavanja 90-ih godina.

Pored toga, Crveni krst Crne Gore svakodnevno radi na rješavanju slučajeva nestaih lica u kontekstu migracija crnogorskih, ali i stranih državljana na teritoriji i van granica Crne Gore.

U prethodnoj godini je otvoreno 11 zahtjeva za traženje, omogućeno je oko 350 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza.