Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. oktobar. Siromaštvo je multidimenzionalni problem i odnosi se ne samo na nedostatak sredstava za ishranu već je i faktor koji otežava pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, modernoj tehnologiji, zapošaljavanju, kulturnom i društvenom životu zajednice.

Prema podacima sajta Worldranking.com, Crna Gora je u junu ove godine zauzela 34. mjesto u svijetu po indeksu siromaštva; podaci Unicefa od maja tekuće godine ističu da nacionalna stopa rizika od siromaštva iznosi 21%. Stopa siromaštva u Crnoj Gori na sjeveru iznosi 45%, u centralnom dijelu 15%, dok je u južnom najniža i iznosi 12%. Prema podacima Monstata čak 40,000 penzionera prima minimalnu penziju od 282 eura, dok je cijena minimalne potrošačke korpe u junu iznosila 818 eura. Oko 333 miliona djece, odnosno otprilike svako šesto dijete u svijetu, živi u ekstremnom siromaštvu, pokazao je izvještaj UNICEF-a i Svjetske banke. Politička dešavanja u svijetu, dodatno otežavaju ekonomski razvoj i uzrokuju migracije koje doprinose razvoju siromaštva u svijetu.

Kao najveća humanitarna organizacija u Crnoj Gori i prva na Balkanu, Crveni krst Crne Gore kontinuirano ulaže napore da doprinese smanjenju siromaštva u našoj zemlji, kroz aktivnosti podrške obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i socijalnoj inkluziji za sve ranjive kategorije stanovništva.

U prethodnih godinu dana Crveni krst Crne Gore, zajedno sa svojim opštinskim organizacijama, oko 15,000 puta je pomogao višečlane porodice u stanju socijalne potrebe, kroz podjelu humanitarne pomoći. Pored lokalnog stanovništva, Crveni krst Crne Gore kontinuirano pomaže i izbjeglice iz Ukrajine, pripadnike romske i egipćanske (RE) populacije, osobe sa invaliditetom, starije osobe kao i samohrane roditelje. Tako smo u prethodnom periodu, osim distribucija pomoći, pružali psihosocijalnu podršku osobama u pokretu, ali i starijima, za njih smo i razvijali grupe samopomoći, otvorili centre za njegu u zajednici, u 9 opština smo angažovali mobilne timove koje čine doktori i volonteri za podršku starijima u ruralnom području; pripadnike RE populacije smo osnažili da samostalno započnu male preduzetničke poslove, od kojih mogu zarađivati za sebe i porodicu; 150 osoba sa invaliditetom je pomognuto kroz aktivnosti olakšavanja pristupa njihovim pravima, jednokratne pomoći, redovnih posjeta i psihološke podrške; do septembra smo pomogli 5,467 ukrajinskih izbjeglica kroz aktivnosti olakšanja pristupa pravima u Crnoj Gori, psihosocijalne podrške, učenja jezika i podrška obrazovnom procesu, podjele humanitarne i finansijske podrške.

U vezi sa gore navedenim, koristimo ovaj datum kao povod da ukažemo na značaj i neophodnost pronalaženja sistemskog rješenja za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije.