Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Lokalne organizacije Crvenog krsta neumorne u pružanju pomoći ugroženima

Crveni krst Crne Gore je danas uputio pakete sa hranom i higijenom i svijeće za 30 porodica iz mjesta Mala Crna Gora, kojima je pomoć transportovana helikopterom.

Za sjutra je planirana distribucija pomoći za po 100 ugroženih porodica iz Kolašina, Berana, Andrijevice i Plava.

 

 

Izvjestaj_18_02_5

 

Oko 20 volontera Crvenog krsta Crne Gore i Crvenog krsta Glavnog grada Podgorica je i danas, po smjenama, angažovano u akciji prikupljanja pomoći za stanovnike ugrožene vremenskim nepogodima, koja je organizovana u marketu Mercator, u Mall-u of Montenegro. Volonteri prikupljaju prehrambene i higijenske artikle, koji će biti pakovani u humanitarne pakete koji će biti upućeni ugroženim opštinama. U jučerašnjoj akciji je odziv građana bio dobar.

U akcije solidarnosti se uključila i kompanija Voli, koja je našoj organizacija donirala pomoć u hrani i higijenskim artiklima, u vrijednosti od oko 600 eura. Mesna industrija Golijan je opredijelila 250 kilograma hrane za ugrožene, dok je na naš račun solidarnosti Crnogorski elektroprenosni sistem uplatio 5 000 eura, Institut sertifikovanih računovođa 1 630 eura, koje je sakupio od donacija svojih članova, a Branko Nikčević 175 eura.

 

Izvjestaj_18_02_1

 

Aktivnosti u organizacijama Crvenog krsta su u posljednjih 24 časa bile sljedeće:

Opštinska organizacije Crvenog krsta Kolašin – Aktivisti Crvenog krsta su juče učestvovali u transportu jednog djeteta od mjesta Mateševo do Hitne pomoći. Prevezeno je i gorivo za ekipe Crnagoraputa, koje se nalaze u mjestu Jezero. Jutros je iz mjesta Dulovina do Hitne pomoći transportovan jedan bolesnik, dok je za 3 porodice u mjestu Pajkov vir dostavljena pomoć u hrani i lijekovima, koju je obezbijedio Centar za socijalni rad.

 

Izvjestaj_18_02_3

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić – Članovi tima za djelovanje u nesrećama Crvenog krsta su jutros dostavili pomoć za 5 porodica na Bršnu; 17 porodica u selu Macavare – MZ Velimlje, koje je udaljeno 60 km od Nikšića; 7 porodica u Broćancu; 2 u Vilusima; 1 u Klenku i 2 u Grahovu. Pomoć se sastojala u paketima hrane i higijene, a za porodice u Broćancu, koje je najudaljenija opština u Nikšići je dostavljeno i po 25 kg brašna. U gradskom području je podijeljena pomoć, u prehrambenim i higijenskim artiklima, za 5 porodica. Crveni krst Nikšića je juče dobio donaciju od marketa DELHAIZE MONTENEGRO- TEMPO, koja se sastojala od 100 paketa (brašno, ulje, šećer, kafa, makaroni, deterdžent za pranje veša, deterdžent za suđe, sapuni).

Opštinska organizacija Crvenog krsta Berane – Uz pomoć sredstava koje je obezbijedila Opština Berane, uručena je pomoć u hrani i higijeni za 25 porodica (broj članova 113), koja žive u udaljenim selima.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja – Uručeno 6 paketa sa hranom i 6 džakova brašna za ugrožene porodice u MZ Kozica, kao i paket hrane za jednu najugroženiju porodicu i jednog beskućnika u MZ Krupica.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plav – Uručena 3 higijenska paketa i 3 ćebeta za najugroženije porodice. Pripremljeni spiskovi za nastavak distribucije pomoći koju je obezbijedio UNHCR.

 

Izvjestaj_18_02_2

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje – Članovi Kluba mladih Crvenog krsta su bili angažovani na čišćenju snijega iz dvorišta i krovova kuća.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plužine – Uručeno je 6 paketa sa hranom I higijenskim artiklima, uz pomoć helikoptera za ugrožene porodice u zavijanim i udaljenim selima.

Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje – Volonteri Crvenog krsta su bili angažovani na čišćenju snijega sa puteva koji vode do prigradskih mjesta, kao i na čišćenju krovova. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana je vršena distribucija paketa sa hranom i higijenom za 50 najugroženijih prodica. Pomoć je obezbijedio Crveni krst Crne Gore.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Mojkovac – Jedna starica evakuisana do Doma zdravlja, gdje joj je ukazana pomoć. Volonteri su obišli 5 udaljenih seoskih domaćinstava. Podijeljeno 30 paketa sa hranom i higijenskim artiklima za ugrožene porodice.

 

Izvjestaj_18_02_4

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Andrijevica – Uručena pomoć u hrani za 70 porodica u udaljenim selima. Pomoć je obezbijedio UNHCR.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad –Volonteri uz pomoć Vojske Crne Gore obilaze udaljena sela i vrše distribuciju hrane i higijene koje je obezbijedila opština.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Šavnik – Volonteri su angažovani na čišćenju dvorišta i krovova kuća u staračkim domaćinstvima.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar – 4 volontera i prosvjetni radnici angažovani su na čišćenju snijega u dvorištu škola “Srbija” u Baru i “Jovan Tomašević” u Virpazaru. Volonteri su juče obišli udaljena crmnička sela (Miškovići, Zabes, Godinje, Boljevići I Orahovo) i uspjeli da dođu do 9 najugroženijih korisnika, kojima su uručili pomoć u hrani, higijeni i ljekovima. Volonteri su pomagali I u čišćenju snijega.

Gradska organizacija Crvenog krsta Tuzi –Uručen paket hrane za ugroženu porodicu u Rudinom selu. Takođe, za 5 porodica u selu Zatrijebač obezbijeđeni su paketi sa hranom. Jednoj ugroženoj porodici dodijeljena je polovna obuća.

Gradska organizacija Crvenog krsta Golubovci – Uručena pomoć u hrani i higijeni za 2 porodice u Matagužima i Mojanovićima.