Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Krajem aprila počinju obuke za nove spasioce na vodi

Do sada je 125 postojećih spasilaca ovjerilo svoje licence

U okviru priprema za nastupajuću turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore organizuje obuke za spasioce na vodi. Planirano je održavanje četiri obuke, u sljedećim terminima: 29.04-05.05; 21-27.05; 01-07.06. i 23-29.06.2019. godine, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi (Dom solidarnosti u Sutomoru).

 Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje – 50 metara za 50 sekundi i manje i plivanje – 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi i manje. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako su program obuke, kao i ispiti, usklađeni sa evropskim i svjetskim standardima.

CKCG - Spasilastvo Poster2019-page-001

Ovogodišnje aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnog broja spasilaca za turističku sezonu su počele krajem februara, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. „Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, instruktori spasilaštva na vodi nastoje da već svršenim spasiocima pomognu u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije. Do sada je 125 spasilaca na vodi ovjerilo svoje licence. Ovjere se organizuju po godišnjem planu, a definišu se i vanredni termini ukoliko se za tim ukaže potreba usljed velikog interesovanja spasilaca“-saopštio je Ivan Terzić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore. Tako će još dvije provjere za ovjere licenci biti održane na bazenu „Dragan Trifunović“ u Budvi, i to 14. i 21. aprila, dok će dodatnih pet ovjera biti realizovano u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi u Sutomoru, u sljedećim terminima: 5. i 19. maj; 8, 22. i 30. jun. Terzić je podsjetio da se, počev od sezone 2018. godine, praktični dio obuke i ispiti sprovode po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama, koje se primjenjuju na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi. Tako sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija). On je posebno skrenuo pažnju na problem koji se do sada povremeno javljao na provjeravama, a tiče se neispravnih lejkarskih uvjerenja, pa zato skreće pažnju spasiocima da se na provjerava i obukama mora priložiti validno ljekarsko uvjerenje, na kojem mora biti naglašeno da je kandidat „sposoban za fizičke napore predviđene provjerama/obukama spasilaca na vodi“.

Zbog većeg broja plaža i uređenih kupališta ove godine, procjenjuje se da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 600 spasilaca. S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane da se prijave za obuku i obezbijede sebi posao u ljetnjim mjesecima.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.