Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Konferencijom za medije završen projekat „Horizonti iz mog ugla“

U petak, 26. juna, je u Američkom uglu održana konferenciji za medije povodom završetka projekta „Horizonti iz mog ugla“, koji je finansijski podržala Ambasada SAD-a u Crnoj Gori, a izvršni partneri su bili Crveni krst Crne Gore i Američki ugao Podgorica, kao i Crnogorsko-američko udruženje studenata stipendista američke vlade (MAYAA).

 Cilj projekta je bio da stimuliše učešće mladih u razvojnim planovima i programima od značaja za njihovu zajednicu i da se pomogne izgradnji njihovih liderskih vještina. Za ukupno trideset učenika sedmih i osmih razreda, i to petnaestoro sa sjevera i petnaestoro sa juga, je od 21. do 26. juna bilo organizovano edukativno putovanje. Tako su mladi sa sjevera posjećivali opštine na jugu, a mladi sa juga sjeverne opštine. Svi učesnici kampa su se sreli u Američkom uglu, u petak, 26. juna 2015. godine. Tada je održana konferencija za medije na kojoj su govorili NJ. E. Margaret En Uehara, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori; Dr Besim Kadić, potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore i Slobodan Filipović, sekretar u Ministarstvu prosvjete.

Horizonti 2015 konf Ambasadorka Uehara je u svom obraćanju navela da je jedna od najljepših stvari u vezi sa ovim kampom to što on pokazuje snagu saradnje između raznih organizacija i institucija koje su učestvovale u njegovoj realizacija. Ona je podsjetila da Ambasada finansira programe kao što je ovaj, jer vjeruje da je važno da mladi postanu aktivni u građanskom društvu od samog početka.  „Crna Gora prolazi kroz velike promjene i mladi treba da budu obrazovani i aktivni kako bi se njihovi glasovi mogli čuti“ – zaključila je Ambasadorka SAD-a.

Posmatrano iz ugla Crvenog krsta, ovakve inicijative su veoma korisne, jer pomažu širenje vidika i horizonata samih učesnika, a kasnije i zajednica iz kojih potiču, i uvijek će nailaziti na podršku i učešće ove humanitarne organizacije. Njen potpredsjednik, dr Kadić, je iskazao uvjerenje da su se tokom putovanja rodila mnoga prijateljstva i ideje, koje će u narednom periodu biti realizovane. Pozvao je učesnike kampa da, ukoliko to već nisu, postanu volonteri Crvenog krsta i na taj način nastave svoje humanitarno djelovanje.

Iz Ministarstva prosvjete su podsjetili da je uspješna saradnja Ministarstva sa Američkom ambasadom i Crvenim krstom Crne Gore rezultirala realizacijom ovog značajnog projekta kojim se, drugu godinu zaredom, mladi osnažuju i povezuju sa zajednicom, izgrađuju liderske vještine kroz aktivnosti koje su od značaja za njih u sredinama u kojima žive. „Na ovaj način željeli smo da poboljšamo opšti nivo obrazovanja djece, podstaknemo ih i osnažimo da se aktivnije angažuju u odlučivanju, planiranju i izvršavanju aktivnosti u svojim školama, sredinama i okruženju“ – istakao je gospodnin Filipović, sekretar Ministarstva prosvjete.

Nakon uvodnih govora, učesnici kampa, Ivana Leković iz Bijelog Polja i Kenan Nikočević iz Bara, su prenijeli svoja iskustva, poslije čega je organizovano druženje svih učesnika.

Zajednički je ocijenjeno da je ovaj projekat bio višestruko koristan. Prije svega, doprinio je da mladi steknu korisna znanja i vještine, da nauče puno o svojoj zemlji, ali i o Americi. Njihov sljedeći zadatak je da kroz razne humane projekte daju značajan doprinos zajednicama iz kojih dolaze.