Претрага
Close this search box.
Konferencija za medije povodom završetka projekta

Crveni krst Crne Gore je danas organizovao konferenciju za štampu povodom završetka projekta „Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku “, koji je implementirao Crveni krst Crne Gore u trajanju od 21 mjesec, uz podršku Evropske komisije i Danskog Crvenog krsta.

 

 

Na konferenciji za štampu govorili su Generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore, g-đa Jelena Dubak, programski koordinator, Marta Sjekloća i sekretar u Ministarstvu prosvjete i sporta, g-din Srđa Raičević.

 

Zavrsetak_Projekta_1 Zavrsetak_Projekta_2

 

Generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, naglasila je značaj aktivnosti koje Crveni krst implementira kad je obrazovanje i  zdravlje RAE populacije iz kampova Konik u pitanju, predstavila dosadašnje rezultate i napore koje je Crveni krst Crne Gore uložio u radu sa raseljenim Romima i ukazala na problem obezbjeđivanje sredstava za finansiranje sličnih projekata u budućem periodu.

 

Programski saradnik Marta Sjekloća predstavila je ciljeve projekta, aktivnosti i rezultate koji su postignuti pomenutim projektom, a koji doprinose ispunjenju navedenih ciljeva. Rezultati koji su postignuti tokom projekta su: oko 70 raseljene romske djece upisano je i redovno pohađa nastavu u gradskim školama; 30  adolescenata, koji su napustili školu, opismenilo se i dobilo mogućnost da pohađa nastavu osnovne škole; oko 300 adolescenata steklo je nova znanja o reproduktivnom zdravlju, socijalnim pitanjima, antitrafikingu…; 28 odraslih je opismenjeno, a njih 31 je završilo obuku za zanatske djelatnosti; 81 žena je proširila znanje o zdravstvenoj zaštiti; 160 djece predškolskog uzrasta i 40 školaraca je steklo znanje o zdravstvenim i higijenskim navikama; dok je oko 30 volontera obučeno i regrutovano za aktivnosti u kampovima Konik.

 

Sekretar u Ministrarstvu prosvjete i sporta, g-din Srđa Raičević predstavio je produkt ovog projekta, tj. Memorandum o saradnji koji je potpisan između Crvenog krsta Crne Gore i Ministarstva prosvjete i sporta. Ovim sporazumom Ministarstvo se obavezalo da će romskim učenicima gradskih škola redovno obezbjeđivati prevoz do škola i nazad, kao i besplatne udžbenike, dok će Crveni krst Crne Gore, kroz projekte, pomagati djecu RAE populacije kroz distribucije školskog pribora, odjeće i obuće.