Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Kolašinski crvenokrstaši na vrhu Bugarske

Željko i Srđan Pejović, volonteri Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, popeli su se na najviši vrh Bugarske – Musala, koji je ujedno i najviši vrh Balkana.

Oni se nalaze u Bugarskoj na obuci za planinske spasioce, koja se održava od 6. do 13. marta, a koju organizuje Crveni krst Bugarske. Njihova spremnost, posjedovanje znanja i vještina omogućava im da rade u timovima bugarskih spasilaca, kao dio jedinstvene ekipe. Učešće predstavnika Crvenog krsta Crne Gore na ovom kursu predstavlja nastavak aktivnosti našeg nacionalnog društva na jačanju i unaprjeđenju kapaciteta na polju spasilaštva na uređenim ski stazama, kao i nastavak uspješne saradnje Crvenog krsta Crne Gore i Crvenog krsta Bugarske u ovoj djelatnosti.

Zeljko i Srdja CKKL 2016

 Nešto što ovaj uspon odvaja od svih drugih je to što su polaznici obuke ovom prilikom ispunili želju jednog nepokretnog mladića da se domogne najvišeg vrha svoje zemlje. Spasioci Crvenog krsta Bugarske, ne štedeći sebe, odlučili su da ovom momku ispune želju. Zadovoljstvo da daju svoj neposredan doprinos ovom humanom činu imali su i volonteri iz Kolašina, Srđan i Željko Pejović, koji su direktno učestvovali u ovoj akciji. Cjelokupna akcija je počela u 8h, a na vrhu su bili u 14h. Kako kažu Srđan i Željko, gotovo je nemoguće opisati radosti i ispunjenost koju čovjek doživi kada osjeti sreću i zahvalnost momka čiji san je ispunjen. Sav umor i napor najednom bude zaboravljeni.

Pored svoje velike humanosti, ovaj čin u sebi ima i veoma važne korake u smislu treninga spasilaca, jer su se tokom čitavog uspona morale koristiti tehnike pravljenja sidrišta, izvlačenje i spuštanje povrijeđenog u planini.