Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Kejt Forbs- nova predsjednica Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Američka humanitarka i poslovna žena, Kejt Forbs, izabrana je juče 11. decembra za novu predsjednicu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC).

Tim povodom, u Ženevi je juče sazvana vanredna sjednica Generalne skupštine IFRC, na kojoj je učestvovala i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak. Dubak je kao članica Izborne komisije IFRC, aktivno učestvovala u pripremi i sprovođenju izbornog procesa.

Izbor Kejt Forbs za predsjednicu IFRC je istorijski trenutak; ona je tek druga žena na ovoj funkciji. Ova prekretnica naglašava kontinuiranu posvećenost IFRC-a različitosti i rodnoj ravnopravnosti u svom rukovodstvu.

Nakon završenih izbora, Forbs je izjavila: „Zajednice širom svijeta su svjedoci uticaja klimatskih promjena, geopolitičkih tenzija i zdravstvenih vanrednih situacija. Znamo da izazovi našeg savremenog svijeta zahtijevaju rješavanje više pitanja istovremeno. Sada je vrijeme da se oslonimo na naše osnovne principe kako bismo ispunili svoju misiju i učinili zajednice jačim.”

Ključna oblast fokusa pod njenim rukovodstvom biće rješavanje hitnih pitanja klimatskih promjena i migracija. Lokalna rješenja i osnaživanje zajednice nalaze se na vrhu njene agende. Ona razumije kritičnu ulogu lokalnih aktera u humanitarnoj pomoći i posvećena je bliskoj saradnji sa lokalnim liderima kako bi odgovorila na njihove najhitnije potrebe.

Dodatni prioriteti uključuju angažovanje mladih i finansijsku održivost. Ona ima za cilj da iskoristi potencijal mladih volontera, priznajući njihovu ključnu ulogu u organizaciji. Jačanje odnosa sa vladama i donatorima je kamen temeljac njene vizije za Crveni krst i Crveni polumjesec.

Uloga predsjednice IFRC je volonterska pozicija, za koju je Forbs dobro pripremljena, imajući u vidu njeno bogato iskustvo. Forbs ima više od četiri decenije iskustva u IFRC mreži, počevši svoj put kao volonter u ogranku Američkog Crvenog krsta u Feniksu. Ove uloge uključuju i uloge potpredsjednice Upravnog odbora Američkog Crvenog krsta i nacionalne predsjednice volontera.

Revizor po obrazovanju, Forbs je član Odbora IFRC poslednjih 17 godina. Nedavno je bila predsjedavajuća Komisije za reviziju i rizik IFRC. U ovoj ulozi, povećala je transparentnost, primijenila jače finansijske kontrole i uspostavila politike zaštite širom organizacije. Izbor Kejt Forbs za predsjednicu je značajan korak naprijed za IFRC, signalizirajući da je novo rukovodstvo spremno da se fokusira na integritet i odgovornost.