Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Ivan Begović, iz Kolašina, dobitnik nagrada za volonterizam i filantropiju

Volonter Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, Ivan Begović, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za volontera godine i Nagrade za filantropiju ISKRA 2012.

 


Ivan Begović je volonter Crvenog krsta od 1996. godine. Svoje angažovanje u ovoj organizaciji započeo je kao član ekipe prve pomoći. Kasnije je učestvovao u svim programima koje je sprovodila OOCK Kolašin. Član je Nacionalnog tima za djelovanje u nesrećama i aktivno učestvuje u mnogim projektima i akcijama koje sprovodi Nacionalno društvo. Pohađao je veliki broj seminara iz različitih oblasti. Njegov najveći angažman ogleda se kroz aktivnosti u spasilačkom timu Crvenog krsta Kolašin gdje je i pokazao svoju veliku nesebičnost.

 

Ivan u akciji


Tokom vremenskih nepogoda koje su zadesile našu zemlju u februaru 2012. godine svakodnevno, gotovo 24h dnevno, u trajanju od 17 dana organizovao spašavanje ugroženih života, sam noseći najveći dio tereta, dopremanje hrane, lijekova i druge pomoć za stanovništvo iz udaljenih dijelova opštine Kolašin. Do ovih mjesta jedino je bilo moguće doći motornim sankama ili pješke. Nesebičnim pomaganjem Ivan je često rizikovao i sopstveni život, ali je ipak uspijevao da spasi ljudski život, transportuje bolesnog i iznemoglog motornim sankama do Hitne pomoći, a tamo gdje se ni njima nije moglo na sopstvenim leđima, ne štedeći se nijednog trenutka. Zahvaljujući njegovoj humanosti i vještini upravljanja sniježnim vozilom, gorivo je dostavljano mašinama koje su se probijale kroz sniježne namete do zavijanih sela. Svoje znanje i hrabrost Ivan je najbolje ispoljio i potvrdio spasivši dva ljudska života duboko zatrpana ispod lavine. Ivan je pod smetom snijega pronašao i auto sa četvoročlanom porodicom i brzom intervencijom ih izbavio. Surovost ove zimske nepogode nije dozvoljavala ni dostojan „odlazak na drugi svijet“, već su umrle osobe motornim sankama transportovane do grobova, ako je i njih bilo moguće naći. Opet, to je radio Ivan.

 

Koliko je veliki značaj Ivanovog učinka tokom prošle zima najbolje potvrđuje veliki broj novinskih članaka i TV emisija u kojima se ističu njegov doprinos, humanost, nesebičnost i požrtvovanost.

 

Na kraju možemo slobodno reći da je Ivan, što pojedinačnim, što timskim radom spasio najmanje 10 ljudskih života i podijelio blizu 800 paketa pomoći u hrani. Koliko je bio posvećen drugima odslikava i podatak da nije imao vremena za sopstvenu imovinu, već je krov njegove kuće čistila Vojska CG, dok je on spašavao druge.