Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Intervju sa predsjednicom Crvenog krsta Crne Gore Gordanom Mijović

Svuda za svakoga, već 146 godina a strogo poštujući principe humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost- to je prvo društvo Crvenog krsta na Balkanu- Crveni krst Crne Gore.

Krenuli smo od migracija i velikog priliva hercegovačkih izbjeglica, preko zemljotresa, ratova, poplava, snjegova, da bismo se za vijek i po izgradili u organizaciju civilnog društva koja ima status pomoćnog organa države u humanitarnoj oblasti.

Zahvaljujući tome, na podršku Crvenog krsta Crne Gore sada mogu računati socijalno ugroženo lokalno stanovništvo, migranti, tražioci azila, lica sa odobrenom međunarodnom zaštitom, Romi, Egipćani, stariji, osobe sa invaliditetom, osobe kojima je potrebna obuka iz prve pomoći, dobrovoljni davaoci krvi, spasioci na vodi i oni na uređenim skijalištima kojima je potrebna naša hitna intervencija, mladi i mnogi drugi.

Upravo u vezi sa navedenim mnogobrojnim povodima, razgovarali smo sa predsjednicom najhumanije organizacije u Crnoj Gori, Gordanom Mijović.

Predsjednice Mijović, kakav je, prije svega, lični i profesionani osjećaj biti na čelu jedne ovakve organizacije, organizacije koja je svuda u potrebnom trenutku i za svakoga kome je to neophodno?

“ Veoma je teško opisati taj osjećaj časti, odgovornosti i poštovanja prema Crvenom krstu i svemu što on znači i nosi sa sobom. U mom slučaju za 50 godina volonterizma mnogo se lijepih emocija nataložilo negdje tamo u najsvjetlijem kutku duše, mnogobrojna draga lica crvenokrstaša od kojih nažalost neki više nijesu tu, pregršt velikih osmijeha koje vam daruje neko jer ste našli način da mu pomognete u bilo kom obliku i zato je veoma teško iskazati kako se osjećam kao prva među jednakima. “   

Imajući u vidu prethodnih godinu i po i dešavanja sa pandemijom, Vaša organizacija je bila praktično prva na terenu, prva u pružanju različitih vrsta pomoći našim građanima, pa nam recite koliki je izazov za Vas bilo djelovanje u proteklom periodu i kome ste sve pomagali?

“ Odgovor na pitanje kome smo sve pomagali u proteklom periodu  je veoma jednostavan: SVIMA KOME JE POMOĆ BILA POTREBNA! Izazov jeste bio veliki jer je pandemija Covid-19 globalna, prisutna svuda u svijetu bila neistražena, nepoznanica i svi zajedno smo se trudili da se u prvom momentu snađemo a da to ne bude na uštrb naših korisnika. Danas možemo reći da smo usvojili sve preporuke i saznanja i da se u svom djelovanju pridržavamo istih. I zato želim u ovim, za nas svečarskim danima, da se još jednom zahvalim svim volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu na bespoštednom trudu i angažovanju da se stigne do svakoga kome je bila potrebna naša pomoć.“                             

Da li ste u pružanju pomoći našim građanima imali pomoć od međunarodnih donatora, građana, volontera…?

“Naravno i to nam puno znači. Mi smo nacionalno društvo koje je po materijalnim mogućnostima malo ali po profesionalizmu i entuzijazmu veliko i to međunarodni partneri cijene tako da je bilo pomoći i hvala im na tome. Pomagale su nam sestrinske organizacije Crvenog krsta, mnogi međunarodni i domaći donatori, privredni subjekti, preduzeća, nevladine organizacije, lokalne institucije i, naravno, građani Crne Gore.

Posebno bih se osvrnula na rad volontera. Oni su naša pokretačka snaga koji sa osmjehom ispunjavaju svaki zadatak, koji su omiljeni kod naših korisnika upravo zbog pristupa koji imaju i koji u svakom pogledu poštuju naše principe i hvala im još jednom.“

Tokom pandemije, pored lokalnog stanovništva nijeste zaboravili ni ostale ranjive katergorije. Kakvu vrstu pomoći su oni mogli dobiti od Crvenog krsta Crne Gore?

“ Naše redovne aktivnosti se odvijaju i pored pandemije Covid-a. Ranjive kategorije kao što su stariji i osobe sa invaliditetom, Romi i Egipćani, migranti i mnogi drugi, od nas očekuju da im i dalje budemo na usluzi preko različitih programa koje sprovodimo. Usluge i pomoć koju nudimo najranjivijim kategorijama, odnose se ne samo na distribuciju humanitarne pomoći, već i na podršku u pristupu osnovnim pravima, pristup zdravstvenim uslugama, tržištu rada, pomoć u integraciji, u pristupu relevantnim institucijama, pomoć u kući i van nje, u postizanju dobrih rezulatata u školi, psiho-socijalna podrška i mnoge druge, njima značajne usluge. Takođe i drugi vidovi našeg djelovanja se odvijaju redovno bez obzira na pandemiju. “                              

Šta znači volontirati u Crvenom krstu?

“ Teško je kratko odgovoriti na ovo pitanje. Za mene je volonterizam obogaćivanje sebe na pozitivno specifičan način. Isto tako humanizam je način življenja iz kojeg proizilazi volonterizam. Mislim da svako u sebi ima tu iskru volonterizma, samo je treba rasplamsati a to radimo mi, crvenokrstaši. I zato pronađite volontera u sebi i na taj način učinimo ovaj svijet boljim mjestom za život.”