Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Interventni tim Crvenog krsta Crne Gore pružao pomoć građanima Hrvatske pogođenim zemljotresom

Tim Crvenog krsta Crne Gore danas završava misiju pružanja podrške građanima Hrvatske pogođenim zemjotresom. Šest volontera je od 16. do 24. februara boravilo u Petrinji i okolnim mjestima, gdje su aktivno učestvovali u aktivnostima koje je organizovao Hrvatski Crveni križ.

 Kristina Burzanović, Anastasija Jokić, Mina Popović, Veselin Pajović, Marko Brnović i Filip Vukčević su prošli brojne obuke u Crvenom krstu Crne Gore, a ujedno su i članovi nacionalnog tima Crvenog krsta za djelovanje u nesrećama.

Volonterka sam Crvenog ksta Crne Gore više godina. Mi se u kontinuitetu pripremamo za ovakve situacije i jačamo naše kapacitete. Zato mi je drago što smo moje kolege i ja imali priliku da boravimo u Petrinji i ostalim mjestima i da stečena znanja i vještine iskoristimo na najbolji mogući način – pružanjem pomoći i podrške onima kojima je to najpotrebnije. Nadamo se da je naš angažman bio značajna podrška i volonterima i zaposlenima u Hrvatskom Crvenom križu koji su od prvog dana uz ugroženo stanovništvo. “ – izjavila je Kristina.

Crveni krst Crne Gore je od kraja decembra aktivan u saniranju posljedica zemljotresa, kroz pružanje podrške ugroženom stanovništvu posredstvom Hrvatskog Crvenog križa. Tako je u Petrinju dva puta upućena pomoć u najpotrebnijim artiklima, a aktiviran je žiro račun, kao i SMS broj, putem kojih građani i svi zainteresovani pružaju i finansijsku podršku. 

Slanje tima volontera u Hrvatsku je bio dodatni način da se pruži podrška, a njihove zadatke i misiju pojašnjava koordinator programa Djelovanje u nesrećama Goran Petrušić: „Naš tim je tokom boravka u Hrvatskoj dao značajan doprinos djelovanju Hrvatskog Crvenog križa. Pored upoznavanja sa načinom funkcinisanja svih relevantnih službi, posebno su bili aktivni na terenu. Tako je dio tima koji je obučen za pružanje psiho-socijalne podrške posjećivao građane kojima je ova vrsta pomoći bila potrebna i razgovarao sa njima. Članovi tima su bili uključeni i u pripremu i distribuciju humanitarne pomoći, kao i u sortiranje i pakovanje donirane robe u centralnom magacinu. Naši volonteri su se odmah uklopili u rad Hrvatskog Crvenog križa, tako da je ovo za njih bilo veoma korisno iskustvo da direktno na terenu unaprjeđuju svoja znanja i vještine. Kolege iz Hrvatske su veoma zadovoljne njihovim angažmanom, a mi smo i na ovaj način potvrdili koliko je značajna pomoć najbližih nacionalnih društava u ovakvim situacijama, zbog čega je prije par godina i napravljena platforma za djelovanje Susjedi pomažu prvi“.

Volonteri Crvenog krsta Crne Gore su prvi inostrani tim za djelovanje u nesrećama koji je na ovaj način dao doprinos saniranju posljedica zemljotresa u Hrvatskoj. Oni su tamo boravili na poziv Hrvatskog Crvenog križa, koji je na ovaj način htio da pruži priliku nacionalnim društvima da njihovi volonteri kroz realne situacije unaprjeđuju svoje kapacitete za odgovor na vanredne situacije.

Svoja iskustva prenosi i volonter Marko: „Boravak u Petrinji i drugim mjestima pogođenim zemljotresom je za nas bio dragocjen, jer smo učili kroz direktno djelovanje na terenu i bogato iskustvo naših kolega iz Hrvatskog Crvenog križa. Drago nam je što smo bili u prilici i da građanima Hrvatske prenesemo podršku građana Crne Gore, koji veoma aktivno daju svoj doprinos u saniranju posljedica zemljotresa. U ime našeg tima, zahvaljujem i Hrvatskom Crvenom križu na gostoprimstvu i što su se, iako okupirani brojnim obavezama, potrudili da naš boravak bude veoma dobro organizovan i prijatan.“

Crveni krst Crne Gore akciju prikupljanja pomoći nastavlja do kraja februara, tako da pozivamo građane i ostale subjekte da iskoriste priliku i daju svoj dodatni doprinos uplatama na žiro račun 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, ili slanjem SMS-a na 15888.