Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Informacija za javnost povodom aktivnosti na saniranju posljedica poplava

Djelujući u skladu sa svojom osnovnom humanitarnom misijom i kao dio sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore svoju ukupnu aktivnost uz punu mobilnost i angažovanost svog osoblja i volontera, ovih dana usmjerava na prihvat i distribuciju međunarodnih i domaćih humanitarnih donacija namijenjenih za pomoć poplavljenim područjima.

 

 


U okviru logističke podrške koju vrši u saradnji sa Operativnim timom Vlade  Crne Gore za saniranje posljedica poplava, Crveni krst Crne Gore je juče izvršio prihvat donacija koje je uputio prijateljski narod Grčke i Republike Slovenije. Humanitarna pošiljka iz Grčke sastoji se od: 2.000 kom vreća za pijesak; 8 kom šatora za 10 osoba; 500 kom ćebadi; 50 kom kreveta na rasklapanje i kompleta za prvu pomoć, a iz Republike Slovenije primljeno je 10.000 kom vreća za pijesak, 100 pari gumenih čizama i 5 kom pokretnih agregata.

 

U akciju pružanja interventne pomoći stanovništvu ugroženih područja uključena je i lokalna privreda i Crveni krst Crne Gore je, tokom 8. i 9.o.m. primio i rasporedio 3.420 l flaširane vode, donacija Nev Word Montenegro; 160 paketa mesnih proizvoda Mesne industrije ,,Goranović“; 20 paketa hrane koju je donirala Evropska komisija – Delegacija Podgorica; 75 l vode i 17 konzervirane ribe CRNVO, Podgorica; 12 paketa mesnih proizvoda –Turo D.O.O; 30 paketa mesanih proizvoda – „Nani prom“ i 30 jakni; 20 majica, 200 čarapa-Crnogorski  Olimpijski komitet.

 

Na račun Crvenog krsta Crne Gore pristigle su i novčane donacije privrednih subjekata i građana: Luka Bar 10.000 €, Termoinžinjering –Podgorica 100 €, Apoteka Latković –Nikšić 300 €, Živanović Vukašin 10 €, Jokić Jelena 10 €, Miloš Radulović 50 €, po osnovu kojih će se, u zavisnosti od prioriteta, vršiti nabavka i raspodjela  onima koji, prema procjenama sa terena, predstavljaju najurgentniju potrebu.

 

I rad organizacije Crvenog krsta u opštinama pogođenim poplavama karakteriše stalna mobilnost i prisustvo na terenu.

 

Tako je juče u Beranama, Crveni krst Berane, vršio distribuciju hrane, čizama, a veoma aktivno je učešće ove organizacije u radu komisije za popis ugroženih domaćinstava i nastale štete, dok je Crveni krst u Plavu vršio distribuciju pomoći koju je uputila Vojska Crne Gore i to: 200 kom ćebadi; 200 kom podmetača; 200 kom vreća za spavanje; 1500 konzervi ribe na područjima Vruje, Rambalovih lugova, naselja Latak i Jesenica, a osnovnim školama i vrtićima distribuirana je flaširana voda.

 

Crveni krst Crne Gore je Gradskoj Opštini Golubovci dopremio 4.000 l vode.

 

U daljim aktivnostima na saniranju posljedica poplava, Crveni krst Crne Gore računa na punu uključenost i podršku svih koji mogu  da doprinesu, kako iz zemlje, tako i okviru međunarodnih humanitarnih i drugih organizacija, uz izraze zahvalnosti na dosadašnjoj pomoći.

 

Takođe, koristimo priliku  da ukažemo i na solidarnost koju su jedan broj naših građana i privrednih subjekta ispoljili prilikom nedavnog zemljotresa  u Republici Srbiji – Okrug Kraljevo, i posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, uputili svoje novčane donacije, i to: Femić M. Ivan 20 €, Bošković Miodrag 10 €, Vučinić Slavica 50 €,  Vučinić Milena 50 €, Bojanić Ljubica 10 €, Mitrović Vidak 10 €, Montenegro Metropolis Media 300 €.