Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

I one su naši heroji

Saradnice za uslugu pomoć u kući redovno obilaze starije korisnike

Saradnice za uslugu pomoć u kući (gerontodomaćice) Crvenog krsta Crne Gore i tokom situacije sa koronavirusom aktivno brinu o starijim osobama, kako bi im pružile potrebnu pomoć i podršku i u ovim specifičnim okolnostima. 

 Crveni krst Crne Gore od početka marta, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, u 15 opština u Crnoj Gori (Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i Prijestonica Cetinje) realizuje program pomoć u kući za odrasla i stara lica sa invaliditetom. Uslugu pomoć u kući tokom marta pružalo je 116 saradnica za oko 1160 korisnika. Pored programa koji finansira Ministarstvo, opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, Budva i Tivat takođe pružaju uslugu pomoć u kući u saradnji sa lokalnom samoupravom. U ove 3 opštine, 14 saradnica obilazi 140 starijih osoba. 

IMG 9533

Briga o starijim osobama spada u prioritetne oblasti djelovanja Crvenog krsta, pa je od samog početka pojave korona virusa djelovanje naše organizacije fokusirano na najugroženije starije osobe (socijalno ugrožene, starije osobe koje žive same i lošeg su zdravstvenog stanja, kao i one koje zavise od tuđe pomoći prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti). Program pomoć u kući je nastavljen uz poštovanje svih preventivnih mjera preporučenih od strane nadležnih institucija i identifikovanje prioritetnih korisnika kojima su neophodne kontinuirane kućne posjete. Trajanje posjeta je skraćeno, a saradnice se prioritetno bave čišćenjem površina koje se najčešće koriste i pripremom obroka. Za sve druge korisnike svakodnevna komunikacija sa saradnicama obavlja se putem telefona, kako bi se pratilo njihovo stanje i potrebe. U ovom periodu pomoć se, prije svega, odnosi na obavljanje svih poslova van doma korisnika (nabavka hrane, higijene, ljekova, štampe, izbacivanje smeća, plaćanje računa i obavljanje drugih administrativnih poslova), kako bi se starijima omogućilo da ostanu kod kuće poštujući preporuke i izbjegavajući izlaganje riziku. Za socijalno najugroženije starije osobe Crveni krst obezbijedio je i humanitarnu pomoć u vidu hrane i higijene, a u dostavi pomoći pored volontera angažovane su i saradnice.

IMG 9525

Pojava virusa kod starijih je izazvala zabrinutost i zbunjenost. Iz tog razloga posjeta saradnica ili njihov telefonski poziv, značajan je vid podrške u danima kada su one gotovo jedine osobe sa kojima korisnici imaju kontakt. Sve saradnice dobile su instrukcije od opštinskih organizacija Crvenog krsta o tome na koji način umiriti i normalizovati pojavu određenih emocija, kao i flajere sa mjerama opreza jer su dezinformacije i nedostatak znanja o onome što se dešava najčešći uzrok pojave strahova.

Važno je napomenuti da saradnice ovih dana pokazuju solidarnost ne samo sa korisnicima programa pomoć u kući, već sa svim ugroženim ljudima, pa svakodnevno učestvuju u brojnim aktivnostima naše organizacije i tako daju svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv korana virusa.