Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Hvala što si spasio moj život!

Crveni krst Crne Gore će u petak, 12. juna, povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi (14. juna), uz pomoć volontera, organizovati niz vaspitno-motivacionih i promotivnih aktivnosti, u cilju podizanja svijesti građana o važnosti njihovog direktnog uključivanja u dobrovoljno davalaštvo krvi.


U svim opštinama u Crnoj Gori, volonteri će sprovesti kampanju informisanja građana o tome gdje, kada i kako mogu dobrovoljno dati krv, kroz distribuciju flajera i kratkih ličnih poruka koje imaju za cilj da potaknu sve potencijalne dobrovoljne davaoce krvi na ovaj human čin. Volonteri će, kroz razgovor sa sugrađanima, motivisati iste da daju krv, ali će i sprovesti upitnik o tome koliko su stanovnici Crne Gore uopšte upućeni u ovu djelatnost. Mnoge opštinske organizacije Crvenog krsta će, pored promotivnih aktivnosti, organizovati i akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Ove godine, sugestija Svjetske zdravstvene organizacije jeste da sva nacionalna društva i svi subjekti uključeni u ovu djelatnost, promovišu neplaćeno, dobrovoljno davalaštvo krvi, pod okriljem slogana „Hvala što si spasio moj život“. Cilj ovogodišnje kampanje je da se obrati pažnja na dobrovoljne davaoce krvi koji su do sada redovno davali krv i ujedno im se zahvali na tome, kao i da se regrutuju novi, dobrovoljni davaoci. Takođe, skreće se pažnja na to da postoji velika razlika u davalaštvu krvu u zemljama sa niskom i visokom razvojnom stopom i primanjima – 65% jedinica krvi se u zemljama sa niskom stopom razvoja opredjeljuje djeci ispod 5 godina života. Kampanja ima za cilj da istakne priče ljudi čiji su životi bili spaseni dobrovoljnim davalaštvom krvi, kako bi se motivisali redovni davaoci da nastave da dobrovoljno daju krv, ali i motivišu novi davaoci, naročito mladi koji su fizički sposobni za taj čin. Podslogan ovogodišnje kampanje je “Daj slobodno, daj često. Davanje krvi je važno.”

U prošloj godini je u Crnoj Gori 2,7 % građana dalo krv, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da taj procenat bude 4 %, kako bismo imali sigurne količine krv. Iako se situacija sa strukturom dobrovoljnih davalaca krvi poboljšava, od ukupnog broja davalaca u Crnoj Gori, njih 36 % je krv dalo dobrovoljno, nenamjenski, a krajnji cilj jeste da 100 % dobrovoljnih davalaca krv donira ovu dragocjenu tečnost za nepoznatog primaoca. I ovi podaci govore da je potrebno da svi zajedno puno radimo na poboljšanju situacije u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je još jedna prilika da se zahvalimo svima koji daju krv na njihovom humanom činu, ali i da pozovemo ostale, koji mogu, a do sada nisu dali krv, da to urade, jer ne postoji drugi način da se ovaj važan lijek obezbijedi za sve one kojima je potreban.