Претрага
Close this search box.
Godišnjica početka oružanog sukoba u Ukrajini

Od eskalacije međunarodnog oružanog sukoba u Ukrajini prošlo je tačno 12 mjeseci. Mnogi i dalje ne mogu da se vrate domovima, a oni koji su ostali u Ukrajini suočeni su sa teškim uslovima života.

Nacionalna društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, njih 58, uključila su se u globalni odgovor na ovu kriznu situaciju pružajući različite vidove podrške ugroženima.

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnu Goru je do 20.02.2023. ušlo 95 542 lica iz Ukrajine, a napustilo ju je 88 682 lica. Crveni krst Crne Gore i opštinske organizacije Crvenog krsta pružaju kontinuiranu podršku za 3 012 izbjeglica iz Ukrajine koje se obratile za pomoć našoj organizaciji.

Crveni krst Crne Gore je 1. marta 2022. započeo akciju prikupljanja novčane pomoći putem namjenskog žiro-računa i putem sms koda, a ukupan iznos koji je prikupljen i uplaćen Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95 313, 63 eura.

Uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Crveni krst Crne Gore je do 30.01.2023. realizovao 158 radionica posvećenih očuvanju mentalnog zdravlja i psiho-socijalnoj podršci, 236 časova jezika za djecu i odrasle, kreativne radionice za djecu u šest opštinskih organizacija, podjelu 2560 paketa hrane i higijene, 810 bebi paketa, 1580 setova garderobe, te pruža podršku u ostvarivanju prava zagarantovanih privremenom zaštitom. U okviru ove saradnje pokrenut je i call centar u cilju dodatne pomoći u pristupu informacijama licima iz Ukrajine, dostupan na tri jezika.

 

U saradnji sa nadležnim institucijama Crveni krst Crne Gore je u ovom periodu kontinuirano pružao podršku izbjeglicama iz Ukrajine u ostvarivanju prava u Crnoj Gori.

Pomoć procijenjene vrijednosti 11 250 eura koja se sastojala iz vreća za spavanje (50), podmetača za spavanje (50), kuhinjskih setova (150), platnenih nosila za povrijeđene (50) i posteljina (50) Crveni krst Crne Gore je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za zaštitu i spasavanje uputio Crvenim krstom Ukrajine u aprilu 2022.

Uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, Crveni krst Crne Gore je podržao lica iz Ukrajine koja su utočište pronašla u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji, čime je obuhvaćemo 158 lica.

UNICEF je podržao realizaciju grupnih psiholoških radionica za porodice, radionica za djecu namjenjenih pomoći pri izradi domaćih zadataka, kao i organizovanje sportskih aktivnosti, takođe za djecu.

Crveni krst Crne Gore će i dalje nastaviti da u skladu sa svojim mogućnostima pruža podršku izbjeglicama iz Ukrajine koje su utočište pronašle u našoj zemlji.