Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore učestvuje na godišnjoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, gđa Jelena Dubak, kao član delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca i jedini predstavnik nacionalnog društva Crvenog krsta iz Evrope, učestvuje na godišnjoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama – C0P 17, u Durbanu, Južna Afrika, u periodu od 4-9. decembra, gdje ima ulogu posmatrača na ovom skupu.

 

 

Na Konferenciji učestvuje i delegacija Vlade Crne Gore. Rad Konferencije će se odvijati u plenarnim sjednicama, sjednicama savjetodavnih organa, neformalnih i kontakt grupa i Ad Hoc radnih grupa.

 

Konferencija je najviši konstitutivni organ Konvencije o klimatskim promjenama, koju čine opunomoćene državne delegacije zemalja ugovornica. Okvirna konvencija UN o promjeni klime usvojena je na Konferenciji UN o razvoju i životnoj sredini 1992. godine u Rio de Žaneiru, kada je istu potpisalo 166 zemalja. Marta mjeseca 1994. godine Konvencija je stupila na snagu, a godinu dana kasnije u Berlinu, održano je Prvo zasjedanje Konferencije zemalja ugovornica Konvencije i od tada se godišnja zasjedanja redovno održavaju.

Osnovni cilj Konvencije je da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte kao posljedica ljudskih aktivnosti, kako bi se zaustavilo dalje zagrijavanje atmosfere koje ima za posljedicu globalnu promjenu klime i podizanje nivoa svjetskog mora.

 

Crveni krst Crne Gore je u posljednjem periodu, pored sprovođenja svojih tradicionalnih aktivnosti, postao vrlo aktivan i u oblasti klimatskih promjena. Svjedoci smo da se globalna klima mijenja rezultirajući učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama, povećanjem prosječne temperature, rastom nivoa mora, povećavajući stepen ugroženosti ljudi. Povećanje broja nesreća uzrokovanih klimatskim promjenama, nedostatak hrane, pojava zaraznih bolesti, takođe povećava i potrebu za djelovanjem Crvenog krsta.

 

Crveni krst Crne Gore trenutno sprovodi projekat koji se tiče jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za kvalitetno suočavanje sa problemom klimatskih promjena. Projekat se sprovodi uz pomoć IPA sredstava, a istovremeno se implementira u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

 

Zahvaljujući angažmanu u ovoj oblasti, generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore je dobila priliku da učestvuje na ovom značajnom skupu, što je jedinstvena prilika za predstavljanje humanitarnog aspekta klimatskih promjena.