Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore član Izborne komisije Međunarodne federacije

Posljednjeg dana 20. zasijedanja Generalne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca imenovani su članovi različitih tijela koja obavljaju niz specifičnih zadataka u okviru Federacije. Tako su, pored članova za Komisiju za finansijska pitanja, Komisiju za mlade i Komisiju za posredništvo i saradanju, imenovani i članovi Izborne komisije. Predstavnik Evrope u ovoj komsiji je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak.

Izborna komisija IFRC 2015

Uloga Izborne komisije je da utvrdi ravnomjerne kriterijume za sve kandidate koji apliciraju za razne pozicije u Međunarodnoj federaciji, a koje odobrava Upravni odbor Federacije, zatim da  prima sve nominacije za mjesto predsjednika, potpredsjednika i članove Upravnog odbora (pojedinaca i od strane nacionalnih društava), kao i da obavijesti nacionalna društva o tom procesu. Pored ovoga, zadatak Izborne komisije je da prima sve aplikacije za članstvo u Komisiji za finansijska pitanja, Komisiji za mlade i Komisiji za posredništvo i saradnju, kao i da predloži listu kandidata koji će biti imenovani na Generalnoj skupštini. Takođe, Izborna komisija organizuje izbore za mjesto predsjednika i potpredsjednika Međunarodne federacije, kao i za nacionalna društva koja je kandiduju za članstvo u Upravnom odboru Federacije. 

Činjenica da Crveni krst Crne Gore ima svog predstavnika u ovakvom tijelu, potvrđuje napore koje nacionalno društvo preduzima na što boljem pozicioniranju u Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.