Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Generalna sekretarka CKCG-a ponovo član Izborne komisije Međunarodne federacije

Na kraju prvog dana 22. zasijedanja Generalne skupštine Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca imenovani/izabrani su članovi različitih tijela koja obavljaju niz specifičnih zadataka u okviru Federacije. Tako su pored članova Komisije za finansijska pitanja, Komsije za reviziju i rizik, Komisije za mlade i Komisije za posredništvo i saradnju, imenovani i članovi Izborne komisije. Predstavnik Evrope u ovoj komsiji je po drugi put generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak.

20191205 171432

Uloga Izborne komisije je da utvrdi ravnomjerne kriterijume za sve kandidate koji apliciraju za razne pozicije u Međunarodnoj federaciji, a koje odobrava Upravni odbor Federacije, zatim da  prima sve nominacije za mjesto predsjednika, potpredsjednika i članove Upravnog odbora (pojedinaca i od strane nacionalnih društava), kao i da obavijesti nacionalna društva o tom procesu. Pored ovoga, zadatak Izborne komisije je da prima sve aplikacije za članstvo u Komisiji za finansijska pitanja, Komisiji za mlade i Komisiji za posredništvo i saradnju, kao i da predloži listu kandidata koji će biti imenovani na Generalnoj skupštini. Takođe, Izborna komisija organizuje izbore za mjesto predsjednika i potpredsjednika Međunarodne federacije, kao i za nacionalna društva koja se kandiduju za članstvo u Upravnom odboru Federacije.

Činjenica da Crveni krst Crne Gore ima svog predstavnika u ovakvom tijelu potvrđuje napore koje nacionalno društvo preduzima na što boljem pozicioniranju u Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.