Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Francesco Rocca novi predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Fracesco Rocca je izabran za novog predsjednika Međunarodne federacije društava Crvenog ksta i Crvenog polumjeseca (MFCK) za naredni četvorogodišnji period.

Rocca

On je dobio najveći broj glasava u prvom krugu glasanja tokom prvog dana 21. Generalne skupštine MFCK-a. Za njegove potpredsjednike su izabrani Abdoul Azize Diallo (Senegal), Miguel Angel Villarroel Sierraalta (Venecuela), Chen Zhu (Kina) i Kerem Kinik (Turska).

U svom obraćanju nakon izbora, predsjednik Rocca je rekao: „Jedna od prvih stvari na koju ću se fokusirati jesu pitanja integriteta u okviru naše mreže. Mi to dugujemo našim volonterima koji rizikuju svoje živote svakog dana. Mi to dugujemo zajednicama koje očekuju našu podršku, kad im niko drugi ne može pomoći. I mi to dugujemo ljudima širom svijeta koji posmatraju Crveni krst i Crveni polumjesec kao simbol nade.“

Novi predsjednik će voditi i novi Upravni odbor, koji će činiti predstavnici dvadeset nacionalnih društava, koji su odabrani tokom jučerašnjih izbora. Među njima je i Hrvatski Crveni križ.