Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Finalna vježba u okviru V-IOLA projekta

U periodu od 18. do 23. septembra 2019. godine, u Italiji, regija Emilia Romagna, održana je završna vježba u okrviru realizacije V-IOLA projekta.

Naime, Crveni krst Crne Gore već dvije godine sprovodi projekat koji ima za cilj osnaživanje kapaciteta organizacije kada je u pitanju smanjenje rizika od nesreća i online volontrianje, u okviru kojeg je održan niz obuka i sastanaka.

Tokom trajanja vježbe obrađivane su različite teme, kao npr. informacije koje mogu da pruže online volonteri, alatke (mape) koje se koriste, način aktivacije online volontera, njihov angažman sa konkretnim primjerom poplava u Mozambiku – procjena terena, mapiranje, procjena tržišta.

IMG-a7e5505de90539e12a0b8d8fe6836a6b-V

Posljednjeg dana održana je vježba tokom koje su učesnici bili u mogućnosti da izvrše procjenu iz vazduha (vožnja helikopterom) na osnovu koje su iznijeli plan djelovanja na nacionalnom nivou, saradnju sa ostalim akterima sistema za djelovanje u nesrećama, kao i da diskutuju o vremenu aktivacije online volontera na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Organizator vježbe je bio Crveni krst Italije, kao jedan od partnera na projektu, pored civilne zaštite Italije, ANPAS-a, CISOM-a.

Predstavnici CKCG na ovoj vježbi su bili Goran Petrušić, koordinator programa za pripremu i odgovor na nesreće, sa volonterima Anastasijom Jokić, Kristinom Burzanović i Markom Brnovićem.