Претрага
Close this search box.
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježen brojnim aktivnostima

Crveni krst Crne Gore je nizom aktivnosti obilježio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, pod sloganom „Ne zatvaraj oči, prekini tišinu – Zaustavi trgovinu ljudima!”
Uoči 18. oktobra organizovane su tri regionalne akcije: u Pljevljima, 10. oktobra; u Baru, 12. oktobra i 15. oktobra u Podgorici. Na pomenutim skupovima učestvovali su sekretari opštinskih organizacija Crvenog krsta, volonteri, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, centara za socijalni rad, Kancelarije za rodnu ravnopravnost, predstavnici NVO Crnogorski ženski lobi, direktori i nastavnici osnovnih i srednjih škola, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima i novinari. Na sve tri prezentacije koordinatorka programa je predstavila program „Borba protiv trgovine ljudima” i aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore na ovom polju. Cilj je bio upoznavanje sa programom svih zainteresovanih strana, kao i razvijanje međuinstitucionalne saradnje. Svi prisutni su izrazili spremnost za aktivnije uključivanje u ovaj program.


Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, održana je volonterska akcija u šoping centru „Moll of Montenegro”, u organizaciji Crvenog krsta Glavnog grada Podgorice. Veliki broj volontera se okupio na štandu Crvenog krsta sa kojeg su predstavljali i dijelili edukativni materijal. Građanima su podijeljeni flajeri i kartice sa mjerama opreza. Popunjavane su ankete koje će pomoći u daljem istraživanju ove teme i planiranju aktivnosti u programu. U popodnevnim satima u „Delta City-ju” organizovano je dijeljenje promotivnog materijala i najavljen je dokumentarni film na temu trgovine ljudima, koji je snimljen pod okriljem Hrvatskog Crvenog križa. Film je inspirisan istinitim događajima i prikazuje dva oblika trgovanja ljudima: prisilni rad i prosjačenje.


U prostorijama Crvenog krsta Crne Gore organizovana je konferencija za medije, na kojoj su govorili: Daliborka Mugoša, samostalna savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima; Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i Marija Dedić, koordinatorka programa u Crvenom krstu Crne Gore, a bilo je riječi o saradnja sa Kancelarijom, odrađenim i planiranim aktivnostima Crvenog krsta. Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima je predstavila statističke podatke i trenutnu situaciju u zemlji kada govorimo o žrtvama trgovine ljudima. Radna eksploatacija je prepoznata kao oblik trgovine ljudima koji je veoma zastupljen u posljednje vrijeme.


Za potrebe ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kao i drugih aktivnosti u ovom programu, kreiran je edukativni materijal: flajeri, kartice i priručnik koji je predstavljen na konferenciji za novinare. Flajeri i kartice sadrže mjere opreza pri putovanjima. U tu svrhu ostvarena je saradnja sa Željeznicom Crne Gore i Montenegro Airlines-om u cilju širenja mjera opreza. U poslovnicama i na šalterima ove dvije kompanije, uz svaku prodatu kartu, dijeljene su i kartice. Na šalterima Cineplex-a, postavljeni su flajeri i posteri, a uz prodate bioskopske karte podijeljene su i kartice sa mjerama opreza.


Priručnik je namijenjen edukaciji volontera, koji će svoja znanja prenositi na druge i širiti informacije o trgovini ljudima, i načinima suzbijanja ove pojave. Priručnik sadrži edikativn dio, uputstva za realizaciju radionica, pravni osnov, kao i informacije o ulozi Crvenog krst Crne Gore u borbi protiv trgovine ljudima.


U nekoliko opštinskih organizacija ovaj dan je bio obilježen kroz kreativan rad volontera. Takođe, u mnogim opštinskim organizacijama, volonteri su, u saradnji sa školama, organizovali predavanja na temu „Borba protiv trgovine ljudima”.


Sva dešavanja bila su medijski propraćena, a mnogobrojna televizijska i radijska gostovanja bila su potvrda aktuelnosti tematike.


I ove godine akcenat je stavljen na regionalnu saradnju tri nacionalna društva: Crveni krst Crne Gore, Crveni krst Srbije i Hrvatski Crveni križ. Ideja ovogodišnje akcije bila je opreznost pri putovanjima.