Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Šest mjeseci od početka oružanog sukoba u Ukrajini

Proteklih šest mjeseci ostavilo je ogromnu patnju, smrt i razaranja koja su pogodila milione ljudi. Od februara 2022. godine, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (MFCK), Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i 48 nacionalnih društava pružili su osnovnu pomoć za 5 miliona ljudi, unaprijedili pristup čistoj vodi za 8 miliona ljudi i asistirali pri zdravstvenim intervencijama za 718.000 ljudi.

Izbjeglice iz Ukrajine koje se nalaze u našoj zemlji Crveni krst Crne Gore sa opštinskim organizacijama Crvenog krsta podržava i kroz savjetodavnu, psiho-socijalnu ili humanitarnu pomoć, podršku pri ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, pristupu obrazovanju, učenju jezika, osnaživanje za samozapošljavanje, kao i pristupu tržištu rada, a u saradnji sa nadležnim institucijama pruža podršku u ostvarivanju prava u Crnoj Gori.

Do sada je organizovano preko 50 radionica za učenje jezika i psiho-socijalnu podršku u šest opštinskih organizacija Crvenog krsta.

Aktivnosti realizovane u prethodnom periodu su sprovedene u saradnji sa dugogodišnjim partnerima: MFCK-om, Crvenim krstom Švajcarske, UNHCR-om, UNICEF-om, IOM-om, LDS Charities.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova od 24.02. do 14.08.2022. godine u Crnu Goru je ušlo 55138 lica iz Ukrajine, a od početka primjene Odluke o privremenoj zaštiti (14.03.2022.) do 14.08.2022. odobreno je 4079 zahtjeva za privremenu zaštitu.

Crvenom krstu se za pomoć obratilo 1826 lica, od čega 516 muškaraca i 1310 žena. Tražena pomoć je najvećem broju slučajeva bila u vidu informacija, psiho-socijalne podrške koja je pružena za 1711 lica, te humanitarne pomoći.

47 tona pomoći je nabavljeno i distribuirano (paketi hrane i higijene), a 35 volontera u 11 opštinskih organizacija je angažovano u sprovođenju aktivnosti pružanja psihosocijalne podrške, informisanja, podjele humanitarne pomoći.

Crveni krst Crne Gore je na žiro račun Crvenog krsta Ukrajine uplatio 92.137,57 eura prikupljenih u periodu od 1. marta preko namjenskog žiro računa otvorenog u cilju prikupljanja sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine i donacije podsredstvom slanja SMS koda kod mobilnih operatera.

U skorijem periodu Crveni krst Crne Gore planira da započne sa informisanjem izbjeglica iz Ukrajine preko servisa call centra čije je uspostavljanje podržala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) kroz pomoć u realizaciji aktivnosti pružanja podrške izbjeglicama iz Ukrajine koje su utočište pronašle u našoj zemlji.