Претрага
Close this search box.
19. avgust – Svjetski dan humanosti

Kampanja koju ove godine Međunarodna federacija nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca vodi povodom Svjetskog dana humanosti usmjerena je na promociju značaja, efikasnosti i pozitivnog uticaja humanitarnog rada i humanitarnih radnika širom svijeta.

Svjetski dan humanosti obilježava se 19. avgusta, kada je 2003. godine izveden bombaški napad na sjedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika.

Humanitarni radnici koji rizikuju svoje živote da bi pomogli ljudima koji su pogođeni prirodnim katastrofama, pandemijama zaraznih bolesti, nasiljem i drugim humanitarnim krizama  sve su češće meta napada, a što ne bi smjelo biti slučaj.

Iz tog razloga poštovanje principa na kojima se temelje norme međunarodnog humanitarnog prava, kao i poštovanje ljudskih prava i zaštita civila, uključujući humanitarne i zdravstvene radnike, mora biti prioritet.

Često se zapitamo: ko su humanitarni radnici?

Jednostavno rečeno – oni su ljudi koji pomažu drugima.

Oni su nevjerovatni.

Oni nijesu meta!

Danas, usljed klimatskih promjena, COVID-19 i konflikata širom svijeta, potrebniji su nam nego ikada.

Ovom prilikom pozivamo sve koji mogu tome doprinijeti, da osiguraju bezbjedan i siguran rad humanitarnim radnicima čija je jedina misija pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Humanitarni radnici su heroji iz stvarnog života. Zaštitimo ih.