Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Ekspertska konferencija „Osnaživanje neformalnih njegovatelja u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji – Pristupi i dobre prakse za neformalne njegovatelje“

Crveni krst Crne Gore je u periodu od 31. maja do 01. juna organizovao ekspertsku konferenciju pod nazivom „Osnaživanje neformalnih njegovatelja u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji – Pristupi i dobre prakse za neformalne njegovatelje“.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak je otvorila konferenciju podsjećajući na potencijal koji starije osobe imaju kada je riječ o doprinosu razvoju zajednice. U Crvenom krstu kroz različite aktivnosti pokušavaju da ih osnaže i zbog toga je plan da na lokalnom nivou bude dostupno što više usluga. Gospođa Dubak je zaključila da je pitanje neformalnih njegovatelja pitanje koje se tiče svih nas jer je svako na neki način bio u toj ulozi. Zbog toga ih je neophodno dodatno podržati.

Slobodan Mandić, direktor direktorata za kontrolu zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja, istakao je da ovaj vid inicijative ukazuje na posvećenost u radu sa starijim licima dodajući da je neophodno spomenuti problem koji sa sobom nosi demencija, a koji dodatno usložnjava nepostojanje zvaničnih registara.

Biljana Vučetić, koordinatorka Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu je kazala da bi sve aktivnosti trebalo kreirati na vodeći se individualnim potrebama uz međusektorsku saradnju i podršku svih aktera važnih za ostvarivanje socijalnog balagostanja i zaštite.

Dana-Carmen Bachmann, šefica odeljenja zaduženog za dugotrajnu njegu pri Evropskoj komisiji, je u svom video obraćanju naglasilada je konferencija organizovana u pravo vrijeme kada je u pripremi objavljivanje Strategije za njegu Evropske unije. Govoreći o stubu socijalnih prava gospođa Bachman je istakla da je i političko opredjeljenje usmjereno ka obezbjeđenju pristupa kvalitetnoj i pristupačnoj dugotrajnoj njezi posebno u domovima za starija lica i u zajednici. Kada je riječ o dugotrajnoj njezi od neizmjerne važnosti je podrška za sve žene i muškarce koji se bave njenim pružanjem posebno zbog naglašenosti rodne dimenzije. Obaveze koje proističu iz dugotrajne njege, te ograničen pristup servisima imaju negativan uticaj na učešće žena na tržištu rada što vodi ka rodno zasnovanoj nesrazmjeri iznosa plata i penzija.

Izuzetno zahtjevnu situaciju u kojoj se nalaze neformalni njegovatelji i njegovateljke koji brinu o osobama sa demencijom naglasio je gospodin Dr. Luis Arturtoniz organizacije „Alzheimer`s Disease International“. Dr. Arturton je dodao da nepostojanje podataka kada je riječ o demenciji predstavlja problem, te da je potrebno sačiniti nacionalni strateški plan demencije.

U okviru konferencije održana je panel diskusija na kojoj je bilo riječi o izazovima i inovacijama u podršci neformalnim njegovateljima i njegovateljkama u Austriji, Srbiji i Crnoj Gori. Na panelu su govorile Jelena Šofranac, direktorka Doma za stare “Podgorica”, Natasa Todorović, ekspertkinja za zdravlje i prevenciju nasilja nad starijima, iz Crvenog krsta Srbije i  Monika Vajld, ekspertkinja za dugotrajnu njegu iz Austrije. Panelistkinje su predstavljajući iskustva iz različitih socio-kulturoloških koneksta zaključile da se neformalni njegovatelji i njegovateljke nalaze pred višestrukim otežavajućim okolnostima bivajući primorani/e da balansiraju između tradicionalnih uvjerenja, sopstvene porodice, posla, očekivanja zajednice, emocija, odgovornosti, ali i negativnih osjećanja, misli, reakcija i rizika koje ovaj vid njega sa sobom nosi.

Na kraju konferencije zaključeno je da svako ko je u potrebi za njegom zajedno sa članovima svoje porodice treba imati dostupne servise podrške. Neformalna njega bi prije svega trebala da bude stvar izbora, a ne nužde. Dobro opremljeni centri za njegu u zajednici u kojima će usluge pružati obučen kadar učiniće da informacije budu dostupne svima, a usluge servisa kvalitetne i pravovremene.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“ (I-CCC) čiji je cilj da utiče na nacionalne reforme u dugotrajnoj njezi kroz razvoj, testiranje i zalaganje za socijalno inovativne usluge u zajednici i volonterske usluge za starije osobe u Austriji, Crnoj Gori i Republici Srbiji. Ovaj projekat sprovodi Crveni krst Austrije, a finansira ga Evropska unija i sufinansira Austrijska agencija za razvoj.  Partneri na projektu u Crnoj Gori su Crveni krst Crne Gore i Ministarstvo zdravlja.