Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dr Olga Baković, volonter Crvenog krsta Crne Gore, dobitnica je Godišnje nagrade za volonterizam

Dr Olga Baković, dugogodišnja volonterka Crvenog krsta Crne Gore, dobitnica je Godišnje nagrade za volonterizam, u kategoriji senior –volonter, koju dodjeljuje Volonterski servis Crne Gore – ADP Zid, u povodu 5. decembra, Svjetskog dana volontera.

 

Tradicionalno, već petu godinu za redom, Volonterski servis Crne Gore – ADP-Zid organizuje dodjelu Godišnjih nagrada za volonterizam, u cilju afirmisanja vrijednosti volonterskog rada i promovisanja pojedinaca, organizacija, institucija i privrednih lica koji na različite načine utiču na razvoj volonterizma, doprinoseći time razvoju cjelokupnog društva i pojedinaca njemu.

 

Kandidatura za nominaciju dr Olge Baković za godišnju nagradu za volonterizam, u kategoriji SENIOR VOLONTERKA GODINE, utvrđena je na sjednici Upravnog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, od 16. novembra 2011. godine.

 

Crveni krst Crne Gore je kandidovao dr Baković, uz sljedeće obrazloženje:

 

Olga Baković, ljekar spec. interne  medicine, u penziji, neumorni entuzijasta i humanista, veći dio svog života – skoro četiri decenije – posvetila je humanitarnom, volonterskom radu u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore.

 

1972. godine, kao mlad ljekar u Mojkovcu, veže se za organizaciju Crvenog krsta Mojkovac, i, shodno profesionalnoj vokaciji, opredjeljuje za volonterski rad na planu osposobljavanja stanovništva za pružanje prve pomoći, što i dalje predstavlja njen prioritetni volonterski angažman u Crvenom krstu Crne Gore. Od 1986. godine, nastanjuje se u Podgorici, i nastavlja da pruža aktivni doprinos  razvoju i unaprjeđivanju humanitarne djelatnosti Crvenog krsta Crne Gore, kako u oblasti prve pomoći, tako i na planu psihosocijalne podrške izbjeglim i raseljenim licima; brige o starim licima i zdravstvenog prosvjećivanja uopšte.

 

Dugogodišnji je član organa Crvenog krsta – bivšeg Jugoslovenskog Crvenog krsta i Crvenog krsta Crne Gore, Predsjednik OOCK Mojkovac, u više mandata predjednik Komisije za zdravstvenu djelatnost i prvu pomoć Crvenog krsta Crne Gore, čiji je i sada član.

 

Olga Baković je prisutna u svim crnogorskim opštinama gdje treba pružati stručnu pomoć u edukaciji ili doedukaciji mladih zdravstvenih i prosvjetnih radnika koji, kao volonteri Crvenog krsta, učestvuju u procesu osposobljavanja djece i omladine u pružanju prve pomoći. Ekspertski je predavač  Crvenog krsta Crne Gore za ovu oblast. Poseban doprinos pruža u pripremi ekipa  prve pomoći za učešće na takmičenjima Crvenog krsta, kao i organizaciji samih takmičenja, na lokalnom i nacionalnom nivou Crvenog krsta Crne Gore.

 

Jedan je od ključnih nosilaca poslova na pripremi i izradi uputstava, priručnika i drugih edukativnih matarijala Crvenog krsta za osposobljavanje ekipa prve pomoći i drugih kategorija lica (spasilaca na vodi, kandidata za vozače motornih vozila, zaštita na radu..), uz zalaganje za primjenu aktuelnih doktrinarnih standarda razvijenih evropskih zemalja u oblasti laičke prve pomoći.

 

Ulaganjem svoje stručnosti, profesionalnosti i, nadasve, ljudskosti i humanosti, u višedecenijski volonterski, neplaćeni rad sa mladima, čija se brojka kreće na hiljade, dr Olga Baković je nesebično prenosila svoje znanje na mlade generacije, davala i daje nemjerljiv doprinos na planu njihove osposobljenosti da u svim situacijama, redovnim i vanrednim mogu da pomognu sebi ili drugom čiji je život ugrožen , bilo da se radi o saobraćajnoj ili drugoj nesreći, ili prirodnoj katastrofi.

 

Dobrovoljni je davalac krvi.

 

Za doprinos radu organizacije i ostvarivanju njegovih ciljeva i djelatnosti, dr Olga Baković je dobitnik svih priznanja Crvenog krsta (srebrni i zlatni znak Crvenog krsta Crne Gore, Plakete Crvenog krsta Jugoslavije i Medalje, kao najvišeg priznanja koje dodjeljuje organizacija Crvenog krsta).