Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Doprinos socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana kroz aktivnosti obrazovanja i zapošljavanja

Crveni krst Crne Gore početkom decembra 2019. godine započeo je realizaciju projekta Doprinos socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana kroz aktivnosti obrazovanja i zapošljavanja, podržanog od strane Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.


Opšti cilj projekta je da doprinese ciljevima “Strategije za socijalno uključivanje Roma i Egipćana 2016-2020” kojom koordinira Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 

Specifični cilj ovog projekta je realizovanje aktivnosti koje doprinose poboljšanju ekonomskog statusa RE zajednice sa područja Konika.

Pored RE populacije, projekat će biti usmjeren na poslodavce u Crnoj Gori, kao i na državne institucije i lokalne vlasti uključene u pitanje zapošljavanja i obrazovanja odraslih. RE osobe koje su zainteresovane za dodatno obrazovanje steći će kvalifikacije u skladu sa zahtjevima tržišta rada, kao i njihovim iskazanim interesom. Predviđeno je da 25 RE lica dobije konkretne sertifikate za zanimanja, a 30 lica da prođe kroz obuke psihosocijalne podrške iz oblasti zapošljavanja. Za podršku onima koji su u najvećoj potrebi, Crveni krst Crne Gore koristiće 5 kontejnera, za kreiranje, takozvanog, poslovnog inkubatora – mjesta na kojem prethodno obučeni Romi i Egipćani (RE) mogu biti podržani u osnivanju sopstvenih poslova, što će biti vrlo značajno za njihov život i poboljšanje prihoda. Predviđeno je da projekat traje 12 mjeseci.