Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Donacija invalidskih kolica

Crveni krst Crne Gore je ovih dana, posredstvom LDS organizacije, dobio treću pošiljku od oko 300 invalidskih kolica i pomagala. Prethodno je Crveni krst Crne Gore primio dvije pošiljke invalidskih kolica, ukupno 602 komada. Ukupna vrijednost primljenih pošiljki iznosi oko 96,000 američkih dolara. Do sada je ukupno podijeljeno preko 270 invalidskih kolica širom Crne Gore.


Invalidska kolica i pomagala su dostupna svim pojedincima u Crnoj Gori kojima je neophodna takva vrsta podrške, i to putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Naime, sve organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori imaju po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi precizna mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku. Na taj način sve osobe kojima su potreba invalidska kolica u prilici su da dobiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju. Svim korisnicima su na raspolaganju dvije vrste kolica – standardna koja su uglavnom namijenjena za kućnu upotrebu, kao i rough rider koja su namijenjena aktivnijim osobama koje dosta vremena provode van kuće.

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince kojima su potrebna invalidska kolica i ostala pomagala da se jave organizaciji Crvenog krsta u svojoj opštini, kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i uručio kolica, te na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba sa invalidetom.

Crveni krst Crne Gore je prije dvije godine započeo saradnju sa LDS-om – dobrotvornom američkom organizacijom Svetaca posljednjeg dana čiji je glavni cilj sprovođenje u djelo zapovijesti Isusa Hrista da se pomogne drugima u nevolji. Do sada se saradnja sa Crvenim krstom Crne Gore ogledala kroz pružanje podrške romskoj populaciji na Koniku, donaciju tokom vanrednog stanja (sniježne nepogode), kao i projekat obezbjeđivanja invalidskih kolica i ostalih pomagala.

LDS finansira različite projekte za pomoć i razvoj u 173 države. LDS, uglavnom vođena zahvaljujući volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama. Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima i sarađujući sa Crvenim krstom i drugim organizacijama.

Parovi dobrovoljno i svom trošku provode u prosjeku 18 mjeseci u zemlji realizujući različite projekte, koristeći novčana sredstva koja su donirali članovi crkve.