Претрага
Close this search box.
Donacija invalidskih kolica i obuka za njihovo prilagođavanje korisnicima

U okviru saradnje sa američkom dobrotvornom organizacijom, LDS Charities, Crveni krst Crne Gore je nedavno  dobio dodatnu pošiljku od 332 invalidskih kolica koja će biti na raspolaganju svim pojednicima u Crnoj Gori kojima je takva vrsta podrške potrebna.

Naime, tokom višegodišnje saradnje sa LDS Charities, Crveni krst Crne Gore je dobio 6 pošiljki invalidskih kolica (1762 komada), a sa ovom posljednjom sedmom pošiljkom ukupno 2094 komada. Do sada je preko 1100 kolica podijeljeno širom zemlje.

Ukupna vrijednost posljednje pošiljke iznosi 40 451 američkih dolara.

Invalidska kolica i pomagala su dostupna svim pojedincima u Crnoj Gori i to putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Naime, sve organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori imaju po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi precizna mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku. Na taj način sve osobe kojima su potrebna invalidska kolica u prilici su da dobiiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju. Do sada su korisnicima na raspolaganju bile dvije vrste kolica – standardna koja su uglavnom namijenjena za kućnu upotrebu, kao i rough rider koja su namijenjena osobama koje dosta vremena provode vani. Posljednja pošiljka sadrži tri nove vrste kolica – active, standard i all terrain koja su takođe namijenjena aktivnijim korisnicima.

LDS obuka 2018

Imajući u vidu donaciju novih kolica, Crveni krst Crne Gore je organizovao jednodnevnu obuku za već obučene volontere kako bi bili osposobljeni da prilagođavaju i novi tip kolica. Obuka je sprovedena u saradnji sa LDS Charities i uz prisustvo fizikalnih terepaeuta iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince koji imaju potrebe za invalidskim kolicima da se jave organizaciji Crvenog krsta u svom gradu kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i uručio kolica, te na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba sa invalidetom.