Претрага
Close this search box.
Dodjeljena priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2022. godini

Danas je održana 24. dodjela priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi koju Ministarstvo zdravlja tradicionalno organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore. Prisutnima su se obratili Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja, predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Mitar Vučković i direktorka Zavoda za transfuziju krvi, doktorka Tamara Šćepanović.

Ministar Šćekić naglasio je značaj kvalitetne, efikasne i bezbjedne zdravstvene zaštite, koja, kako je dodao, podrazumijeva da osiguramo da u našim bolnicama ima dovoljno količina krvi za sve kojima je potrebna kao lijek, što je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja. Ulogu Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i Crvenog krsta Crne Gore u unaprijeđenju dobrovoljnog davanja krvi ministar Šćekić ističe kao izuzetno važnu u dijelu jačanj nacionalne transfuziološke službe, motivacije i unaprijeđenja ovog humanog čina.

Predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, gospodin Vučković poručio je u svom obraćanju da su povodi kao što je ovaj danas prilika da se oda priznanje istinskim humanistima – dobrovoljnim davaocima krvi, zahvaljujući čijoj ispruženoj ruci je vraćen osmijeh na lice brojnim ljudima koji su, nakon teškog i izazovnog životnog perioda, ponovo zdravi i živi, a porodice na okupu. Vučković je iskoristio priliku da pozove da obratimo pažnju na neke stvari koje znače bolji položaj dobrovoljnih davalaca krvi koje se između ostalog odnose na vraćanje i drugog slobodnog dana dobrovoljnom davaocu prilikom davanja krvi kao zakonske norme i nadu da će zaživjeti mogućnost da zdravstveni informacioni sistem prepozna dobrovoljnog davaoca krvi, kako bi dobio prednost prilikom liječenja ili prepisivanja terapije.

U ime Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, institucije koja je odgovorna i zaslužna da sigurne količine zdrave krvi blagovremeno sačekaju svakog pacijenta, obratila se doktorka Šćepanović koja je istakla da je u Crnoj Gori u prošloj godini prikupljeno 20 723 jedinice krvi, da je nivo davalaštva je bio 3,4% što predstavlja najveći broj prikupljenih jedinica u našoj zemlji do sada, te najveći nivo davalaštva koji smo ostvarili od kad postoji Zavod za transfuziju krvi. Od ukupnog broja prikupljenih jedinica krvi 62% su činile namjenske donacije, dok je 38% prikupljeno od strane dobrovoljnih davalaca krvi. Doktorka Šćepanović je istakla da je cilj Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i ove godine isti – 100% dobrovoljno davalaštvo krvi.

Za 2022. godinu u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davaoca krvi nagradu su dobili: Ždralević Zoran iz Nikšića (86 davanja), Bulatović Desimir iz Podgorice (78 davanja), Košuta Omer iz Rožaja (74 davanja), Vukićević Miroslav iz Berana (72 davanja) i Ćalasan Radovan iz Plužina (70 davanja).

U kategoriji najaktivnijih klubova dobrovoljnih davalaca krvi priznanje je dodijeljeno Klubu DDK Fap Mašina iz Nikšića i Klubu DDK Pokloni život iz Pljevalja. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanje su dobile dr Jelena Zonjić, spec.transfuziolog – transfuziološkinja i Dragojević Nevenka tehničarka – transfuzerka. U kategoriji priznanja za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni su Camić Rasim iz Rožaja i Marković Lidija iz Herceg Novog.

 

Hvala svim nagrađenim za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

 

Pružite ruku za život, darujte krv.