Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dodjela priznanja najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi

Danas je održana 23. dodjela priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, koju Ministarstvo zdravlja tradiocionalno organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore. Prisutnima su se obratili doktorka Ivana Živković, generalna direktorica direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore, doktor Besim Kadić i direktorka Zavoda za transfuziju krvi, doktorka Tamara Šćepanović.
Doktorka Živković je istakla da su dobrovoljni davaoci krvi zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi na istom zadatku kada je riječ o podizanju nivoa svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, te se zahvalila na profesionalnosti i požrtvovanosti Zavoda za transfuziju krvi i Crvenog krsta Crne Gore u ovoj djelatnosti. Ministarstvo zdravlja će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku u promociji i realizaciji aktivnosti u okviru dobrovoljnog davalaštva krvi.
Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore, doktor Kadić, je iskoristio priliku da se zahvali nagrađenima za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi uz podsjećanje da je misija Crvenog krsta u ovoj oblasti intenzivan motivacioni rad i zastupanje interesa dobrovoljnih davalaca krvi.
U ime Zavoda za transfuziju krvi, institucije koja je odgovorna i zaslužna da sigurne količine zdrave krvi blagovremeno sačekaju svakog pacijenta, obratila se doktorka Šćepanović koja je kazala da godinu za nama možemo proglasiti rekordnom kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi imajući u vidu da je organizovano 269 akcija i prikupljeno 20 265 jedinica krvi, što je za Crnu Goru najviše do sada u toku jedne kalendarske godine.

U godinama pandemije COVID-19 nijesmo zaboravili dobrovoljne davaoce, klubove davalaca krvi, motivatore, transfuziologe i transfuzere, koji su u proteklom periodu imali i veliki izazov da obezbijede potrebne količine krvi za sve kojima je to neophodno. Za 2021, su u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davaoca krvi nagradu dobili: Šćekić Veselin iz Berana (91 davanje), Srdanović Zoran iz Herceg Novog (86 davanja), Ramusović Ramo iz Berana (83 davanja), Kostić Radan iz Nikšića (82 davanja) i Sekulić Sekula iz Berana (78 davanja). U kategoriji najaktivnijih klubova dobrovoljnih davalaca krvi priznanje je dodijeljeno Klubu DDK Rožaje i Klubu DDK Herceg Novi. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanje su dobile dr Ikonija Borović, spec.transfuziolog OD Pljevlja, transfuziološkinja i Ljiljana Vukčević iz OD Podgorica tehničarka – transfuzerka. U kategoriji priznanja za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni su Dubak Nemanja iz Berana i Stanković Vladan iz Kotora.