Dodjela priznanja najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi

Danas je održana 23. dodjela priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, koju Ministarstvo zdravlja tradiocionalno organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore. Prisutnima su se obratili doktorka Ivana Živković, generalna direktorica direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore, doktor Besim Kadić i direktorka Zavoda za transfuziju krvi, doktorka Tamara Šćepanović.
Doktorka Živković je istakla da su dobrovoljni davaoci krvi zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi na istom zadatku kada je riječ o podizanju nivoa svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, te se zahvalila na profesionalnosti i požrtvovanosti Zavoda za transfuziju krvi i Crvenog krsta Crne Gore u ovoj djelatnosti. Ministarstvo zdravlja će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku u promociji i realizaciji aktivnosti u okviru dobrovoljnog davalaštva krvi.
Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore, doktor Kadić, je iskoristio priliku da se zahvali nagrađenima za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi uz podsjećanje da je misija Crvenog krsta u ovoj oblasti intenzivan motivacioni rad i zastupanje interesa dobrovoljnih davalaca krvi.
U ime Zavoda za transfuziju krvi, institucije koja je odgovorna i zaslužna da sigurne količine zdrave krvi blagovremeno sačekaju svakog pacijenta, obratila se doktorka Šćepanović koja je kazala da godinu za nama možemo proglasiti rekordnom kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi imajući u vidu da je organizovano 269 akcija i prikupljeno 20 265 jedinica krvi, što je za Crnu Goru najviše do sada u toku jedne kalendarske godine.

U godinama pandemije COVID-19 nijesmo zaboravili dobrovoljne davaoce, klubove davalaca krvi, motivatore, transfuziologe i transfuzere, koji su u proteklom periodu imali i veliki izazov da obezbijede potrebne količine krvi za sve kojima je to neophodno. Za 2021, su u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davaoca krvi nagradu dobili: Šćekić Veselin iz Berana (91 davanje), Srdanović Zoran iz Herceg Novog (86 davanja), Ramusović Ramo iz Berana (83 davanja), Kostić Radan iz Nikšića (82 davanja) i Sekulić Sekula iz Berana (78 davanja). U kategoriji najaktivnijih klubova dobrovoljnih davalaca krvi priznanje je dodijeljeno Klubu DDK Rožaje i Klubu DDK Herceg Novi. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanje su dobile dr Ikonija Borović, spec.transfuziolog OD Pljevlja, transfuziološkinja i Ljiljana Vukčević iz OD Podgorica tehničarka – transfuzerka. U kategoriji priznanja za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni su Dubak Nemanja iz Berana i Stanković Vladan iz Kotora.