Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dodijeljena priznanja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Crne Gore je danas, 12. maja o.g, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom su, petnaestu godinu za redom, dodijeljena odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

Na početku skupa, prisutne je pozdravio Vojislav Mijušković, predsjednik Crvenog krsta Crne Gore. On je, prije svega, pozvao da se minutom ćutanja oda počast Ivanki Nikolić, dugogodišnjoj radnici Zavoda za transfuziju krvi, koja je juče preminula.

Gospodin Mijušković je podsjetio da je Dan dobrovoljnih davalaca krvi posebno bitan za organizaciju Crvenog krsta i zbog toga što je dio Nedjelje Crvenog krsta koja se obilježava od 8-15. maja. On je naglasio veliki značaj koji dobrovoljni davaoci krvi svojim djelovanjem ostvaruju za cijelo društvo i pozvao na još veći aktivizam svih, kako bismo se uklopili u evropske i svjetske standarde u ovoj oblasti.

DSC 0091

U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, priznanja su dodijeljena na prijedlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore. Imena dobitnika priznanja je saopštio dr Jovan Ivović, predsjednik Odbora. Priznanja su dodijeljenja u sljedećim oblastima:

  • Najzaslužnijem dobrovoljnom davaocu krvi: Lekić Lidiji, Nišavić Radoslavi, Šoljanin Nerminu, Đerković Sretenu i Rabrenović Mileti.
  • Najaktivnijem Klubu dobrovoljnih davalaca krvi: Klubu DDK „Plužine“, iz Plužina.
  • Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore: Dr Dragici Janičić, spec. transfuziologu i Milki Đurišić, med. tehn. transfuzeru.
  • Za doprinos u oblasti vaspitno – motivacionog rada: prof. dr Danilu Đuroviću i Borisu Rudiću.

Dobitnicima se obratila i dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore: “Okupili smo se da proslavimo ovaj dan, bitan svima vama kojima vaš čin znači podužetak nečijeg života. Okupili smo se jer svi vi u sebi posjedujete nešto uzvišeno, nalazite vrijeme za druge i onda kada vremena nemate. Posjedujete zdravlje i želite da pomognete svima onima kojima je ugroženo.” Ona je pohvalila rad transfuzioloških službi i saopštila i statističke podatke za prošlu godinu koji govore da je više mladih osoba u redovima dobrovoljnih davalaca. U protekloj godini prikupljeno je oko 16000 jedinica krvi, a organizovano je 112 akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Prije uručivanja priznanja, u ime Ministarstva zdravlja je dobrovoljnim davaocima krvi čestitala praznik Mr sc med Sanja Simović, direktor Direktorata za kontrolu i unaprjeđenje kvaliteta. Ona je čestitala ovogodišnjim dobitnicima i podsjetila da je dio misije u obezbjeđivanju kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i proces unaprjeđenja rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi, kao dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. Dr Simović je podsjetila da, u tom cilju,  država Crna Gora sa svojim resornim organima, transfuziološkom službom i Crvenim krstom Crne Gore, radi na uspostavljanju sistema bezbjedne krvi sprovođenjem IPA projekata “Transfuzija krvi u Crnoj Gori”.