Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dodijeljena priznanja najboljima u oblasti DDK i prikupljeno 96 jedinica krvi

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi, obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.

Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je i ove godine, sedamnaestu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Deretić Nikola, iz Herceg Novog, za 134 davanja; Miodrag Obradović, iz Berana, za 120 davanja; Dragan Milović, iz Kotora, za 102 davanja; Zoran Šćekić, iz Podgorice, za 101 davanje i Milenko Popović, iz Pljevalja, za 62 davanja. Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bio Klub DDK „Mojkovac“, iz Mojkovca. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Tamara Šćepanović, transfuziolog, iz Zavoda za transfuziju krvi Podgorica i Ivan Čuljković, transfuzer, iz Zavoda za transfuziju krvi Bar. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni prof. Vidosava Vujošević, iz Podgorice i Nevres Đerić, iz Kotora.

DDK foto 1 2016

 Na proslavi Dana dobrovoljnih davalaca krvi, prisutnima su se obratile Nina Milović, sekretarka Ministarstva zdravlja; Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi. One su svima nagrađenima, ali i svim dobrovoljnim davaocima krvi, čestitale njihov praznik i zahvalile im na humanosti i velikom doprinosu koji daju u obezbjeđivanju  značajnog lijeka, krvi, ali i u spašavanju života.

Gospođa Milović je u svom obraćanju podsjetila na ohrabrujuću statistiku, koja svjedoči o napretku u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori. Tokom prošle godine ostvareno je više od 17.000 donacija krvi, što je za oko 5 odsto više u odnosu na 2014. godinu. Procenat dobrovoljnih davalaca krvi povećan je sa 2,5% na oko 2,75%, tako da je na kraju prošle godine više od 40 % od ukupnog broja davalaca krv dalo dobrovoljno. Svaki peti davalac krvi je žena, dok je prosječna starost davaoca krvi u Crnoj Gori 38 godina. Ona je na kraju izlaganja poručila, da na ovome ne smijemo stati, već da je cilj da imamo 100 % dobrovoljno davalaštvo krvi u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore sa svojim opštinskim organizacijama radi na podizanju svijesti kod svih nas, da se dobrovoljno davalaštva tiče svakog punoljetnog pojedinca, sve do navršene 65. godine života. Na to je podsjetila gospođa Dubak. Kada bi svaki zdravi građanin jednom godišnje dao krv, iste ne bi falilo, a za to treba da izdvojimo manje od sat našeg vremena godišnje. „Krv mora čekati pacijenta, a ne pacijent krv“ – poručila je generalna sekretarka Crvenog krsta.

Sliku o situaciji u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori je upotpunila dr Rašović u svom obraćanju. Tokom prošle godine oko 1.700 davalaca krvi su prvi put dali krv, što je, svakako, ohrabrujući podatak. Ono što treba naglasiti je razlika u zastupljenosti populacije dobrovoljnih davalaca krvi u pojedinim opštinama i regionima, a koje su pokrivene stručnim radom organizacionih djelova Zavoda. Tako je u prošloj 2015. godini, najveći procenat DDK obezbijeđen u Opštini i regionu Kotor sa zastupljenošću od 64%, zatim u Opštini i regionu Nikšić sa 55,9% i Opštini i regionu Berane sa 42% od ukupno prikupljenih jedinica krvi. U prvom tromjesečju ove, 2016. godine, na prvom mjestu se nalazi Nikšić sa čak 65,7%, na drugom mjestu Kotor sa 63% a na trećem Berane sa 55,3%.

DDK foto 2 2016

Pored dodjele priznanja, u okviru obilježavanja ovog važnog datuma, Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, organizovao akciju davanja krvi. Test humanosti su položili predstavnici Vojske Crne Gore, Uprave policije, Glavnog grada Podgorica, UN agencija u Crnoj Gori, Službe zaštite i spasavanja, Cross-fit kluba Spartanac, ministarstava, EU Delegacije u Crnoj Gori, kao i drugih institucija i organizacija, kao i građani koji su se odazvali pozivu i dali krv. Tako je u akciji učestvovalo 130 davalaca, a prikupljeno je 96 jedinica krvi.