Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dodijeljena priznanja najboljima u dobrovoljnom davalaštvu krvi

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježava 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom su u Crvenom krstu danas, četrnaestu godinu zaredom, dodijeljena odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.


Na svečanosti se prisutnima obratio predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Vojislav Mijušković, koji je naglasio da je Dan dobrovoljnih davalaca krvi jedan od najznačajnih datuma koje Crveni krst Crne Gore obilježava u toku Nedjelje Crvenog krsta. Mijušković je čestitao dobitnicima priznanja, uz nadu da će njihovu humanu misiju slijediti i drugi građani Crne Gore i na taj način pomoći da se postignu standardi koje preporuručuje Svjetska zdravstvena organizacija u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, a to je minimum 4 % od ukupne populacije Crne Gore.
Prema podacima iz 2012. godine, nivo davalaštva krvi je iznosio 2,51 % od ukupne populacije, a od toga dobrovoljno davalaštvo čini 32,25%, a porodično – namjensko davalaštvo 67,75 %.
U ime Ministarstva zdravlja prisutne je pozdravila dr Mira Dašić, pomoćnica ministra, koja je iskazala javnu zahvalnost davaocima za nesebičnost i, nadasve, altruizam. „Vlada, je istinski posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana ulažući stalne napore da, zajednički sa Zavodom za transfuziju krvi i organizacijom Crvenog krsta, doprinose razvoju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi u Crnoj Gori, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne krvi, za redovne i vanredne potrebe”, naglasila je Dašić.
Davaoce i sve prisutne na svečanosti je pozdravila i dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi koja je svim davaocima krvi čestitala njihov praznik.
U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, priznanja su danas dodijeljena na prijedlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore. Odluku Koordinacionog odbora je saopštio predsjednik Odbora, dr Jovan Ivović. Priznanja su dodijeljena u sljedećim kategorijama:

1.    Najzaslužnijem dobrovoljnom davaocu krvi:
–    Vojinović Ruži, iz Budve,
–    Đermanović Panu, Tivta,
–    Mihajlović Milonji, iz Berana,
–    Cikotić Šerbu, iz Berana,
–    Šekularac Miloradu, iz Berana i
–    Bjeković Dojčilu, iz Bara.

2.    Najaktivnijem Klubu dobrovoljnih davalaca krvi:
–    Klubu DDK Pivara „Trebjesa“, Nikšić.

3.    Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore:
–    Dr Budimir Ivanović, spec. transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi  KC Berane,
–    Petar Maraš,  med. teh. transfuzer, Zavod za transfuziju krvi KC Podgorica.

4.    Za doprinos u oblasti vaspitno – motivacionog rada:
–    Husnija Korać, Rožaje.