Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Do sada 393 spasioca na vodi spremna za turističku sezonu

U cilju stvaranja kadrovskog potencijala za formiranje spasilačkih službi na plažama, Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore je u ovoj godini organizovao četiri kursa za obuku spasilaca na vodi.

 

 Spasioci 2012 1Posljednji redovni kurs za ovu turističku sezonu, koji pohađa 16 kandidata, je u toku i trajaće do 22. juna o.g, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta – Dom solidarnosti u Sutomoru.


Aktivnosti na pripremi spasilaca za turističku sezonu su počele 19. februara 2012. godine, organizovanjem ovjera licenci za postojeće spasioce, koje su održane na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi. U ovom objektu je održano devet ovjera, dok je ostalih pet sprovedeno u Nastavnom centru u Sutomoru. Za obuku spasilaca na vodi su bila planirana 4 kursa. Prva obuka je počela u Nastavnom centru u Sutomoru 12. maja 2012. god, a četvrta 16. juna o.g.


U ovoj godini je do sada obučeno 79 spasilaca, dok je na održanim provjerama za ovjeru licenci za tekuću godinu 314 spasilaca ovjerilo svoju licencu.


Ukupno posmatrano za ovu sezonu, do sada su 393 spasioca (ne računajući 16 koji trenutno pohađaju obuku) uredno ovjerila licencu i time ispunila preduslov za angažman na crnogorskim kupalištima.


Crveni krst više od deceniju sprovodi aktivnosti vezane za poboljšanje bezbjednosti i očuvanja ljudskih života u vodenoj sredini i ispunjava zadatak dobijen od turističke privrede Crne Gore, koji mu i zakonski pripada, da obezbijedi plaže i bazene sa dovoljnim brojem stručno obučenih spasilaca. Planovi i programi, koji su usklađeni sa međunarodnim standardima Međunarodne federacija za spašavanje na vodi (ILS-e), čiji je Crveni krst član, prilagođeni su turističkoj privredi Crne Gore.


Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.


Spasioci 2012 3 Spasioci 2012 4